Hónapokig hamis gyűjteményt állíthatott ki az egyik győri múzeum, a tárlat eredetei darabjait ugyanis kilopták az épületből, tudta meg az Index.
Zoom
Fotó: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Facebook
A lap információját a Nemzeti Nyomozó Iroda is megerősítette. Az NNI csak annyit közölt, hogy különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak, a nyomozás érdekeire való tekintettel több részletet egyelőre nem árulnak el.
Azt, hogy műkincseket mikor cserélhették ki a hamis darabokra, egyelőre nem tudni.
Gál Katalin, a Győri Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy maga a nyomozás fél éve tart, és az ügyészség „jogsegély-kapcsolatban áll az uniós országokkal”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az uniós országoktól „adatokat, információkat kérnek, amit a nyomozás során felhasználhatnak a magyar hatóságok.”
Ebben a konkrét ügyben Ausztriától kérnek adatokat, az Index információja szerint a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményének eredeti darabjai ugyanis már több külföldi aukción is megfordultak (és egyes aukciókon több tízmillió forintos tételek is szerepeltek).
Ebből kiindulva, és figyelembe véve azt, hogy a nyomozás fél éve tart, az aranyat akár már évekkel ezelőtt hamisra cserélhették. A rendőrség a nyomozás során már lefoglalta a múzeum egyébként 500 millió forint értékű hamis éremgyűjteményét.
A győri múzeum térsége egyébként nagyon fontos a hazai kulturális örökség szempontjából, ugyanis ott vannak a gyűjtőterületén a legjelentősebb ismert hun kori, avar, longobárd és szláv emlékek.
A múzeumigazgató az üggyel kapcsolatos kérdésekre csak annyit válaszolt, hogy a nyomozás időtartalma alatt semmilyen információt nem tud adni.