Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:56 Összetört a gigászi Milne23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak19:09 Újabb gyilkosság történt Érden18:45 Halálos baleset történt a sajóivánkai vasúti átjáróban18:22 Törökországból egészen Lengyelországig jutott kamionnal egy 34 egyedes sáskarakomány17:40 "Sikeres vértanúműveletet" hajtottak végre Mogadishuban
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Összefogott az ellenzék Soroksáron: fizetés nélkül maradt a polgármester

Reklám

Furcsa helyzetekhez vezetett – és sejthetően vezet majd – a képviselő-testületben kialakult szavazategyenlőség Soroksáron: az ellenzéki képviselők rögtön az alakuló ülésén megmutatták a Fidesz támogatta polgármesternek, hogy mire számíthat. És a legfontosabb pozíciókról még csak ezután döntenek, írja a hvg.
Bizonytalan időre tiszteletdíj nélkül maradt Soroksár frissen megválasztott polgármestere, miután a képviselő-testület ellenzéki tagjai a múlt heti alakuló ülésen nem szavazták meg az illetményéről és költségtérítéséről szóló előterjesztést. A függetlenként, de Fidesz támogatással indult Bese Ferenc az októberi önkormányzati választáson mindössze 214 szavazattal győzte le Bereczki Miklóst, az ellenzék közös jelöltjét, a képviselő-testületben pedig 6-6-os patthelyzet alakult ki: a polgármester és a mögötte álló civil egyesület két képviselője a három fideszes képviselővel alkotja az egyik tömböt, az öt ellenzéki (DK–Momentum–MSZP–PM–LMP–Jobbik) képviselő és a helyi sváb-lokálpatrióta egyesület képviselője pedig a másikat.
A múlt csütörtöki alakuló ülésnek négy napirendi pontja lett volna a polgármesteri előterjesztés szerint, amelyből kettőt sikerült zökkenőmentesen levezényelni, egyet – a helyi szmsz módosítását – pedig közös megegyezéssel levették a napirendről. Bár az utolsó, a polgármester illetményéről és költségtérítéséről szóló napirendi pont előtt az ülésvezetést segítő aljegyző figyelmeztette a résztvevőket, hogy súlyos jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg (az önkormányzati és a köztisztviselői törvényre hivatkozó érvelése szerint a főállású polgármester a megválasztása napjától gyakorolja a jogait és kötelezettségeit, ezért a munkáért járó jogosultsága is ettől a naptól kezdve illeti meg), az öt ellenzéki képviselőt ez nem hatotta meg: mindannyian tartózkodtak a szavazáskor.
Mivel érintettsége miatt a polgármester sem szavazott, a napirendi pontot nem sikerült elfogadni, az ülést vezető Bese Ferenc pedig csalódottan mondta jegyzőkönyvbe az eredményt:
nincs javadalmazásom ezek szerint.
Az ellenzéki képviselőknek nem a polgármesteri illetmény mértékével volt problémájuk – azt szinte forintra pontosan meghatározza a vonatkozó törvény –, hanem azért bojkottálták a szavazást, mert azt együtt szerették volna lebonyolítani a képviselők díjazásáról és a kerület távozó vezetőinek (a városrészt 25 éven át vezető Geiger Ferenc és a két alpolgármester) végkielégítéséről szóló döntéssel, és sérelmezték, hogy a polgármester erre nem adott lehetőséget, illetve nem is egyeztetett velük erről előzetesen.
A kerület hatályos (vagyis még a régi) szmsz-e szerint a képviselő-testületnek havonta egy ülést kell tartania, így – ha csak nem hívnak össze rendkívüli ülést – a polgármester december 3-i következő ülésig biztosan illetmény nélkül marad, és a szavazategyenlőség miatt akkor sem biztos, hogy átmegy majd a javaslat. Sőt, a kerületi pozíciók – alpolgármesteri posztok, tanácsnoki és bizottsági helyek – elosztása körül további konfliktusok támadhatnak, amelyek kiélezhetik a viszonyát az ellenzéki képviselőkkel.
Utóbbiak például Bese Ferenc korábbi kihívóját, Bereczki Miklóst szeretnék alpolgármesternek, míg a polgármester mögött álló Fidesz értelemszerűen saját emberét látná a poszton szívesen. Pillanatnyilag azt sem tudni, marad-e az eddigi két alpolgármesteres felállás, de ha igen, akkor sem biztos, hogy Bese Ferenc (illetve a mögötte álló Fidesz) átadná az egyiket az ellenzéknek. Az egyeztetések – nem kis részben a kényes létszámegyensúly miatt – mindenesetre nem haladnak valami gyorsan: bár a legtöbb településen és budapesti kerületben az alakuló ülésen egyúttal már a polgármester helyetteseit is megválasztották, Soroksáron még csak puhatolózások folynak, és még a pontos irányítási struktúra sincs meg.
Bese Ferenc a lapnak nem akarta minősíteni az ellenzék lépését. A polgármester azt elismerte, hogy a képviselői díjazásról és a kerület korábbi vezetőinek végkielégítéséről nem kezdeményezett egyeztetést, de állítása szerint az ellenzék nem is jelezte ezt az igényét, csak közvetlen az alakuló ülés előtt vetették fel.
Arra, hogy a települések túlnyomó többségével ellentétben Soroksáron miért nem egyeztek meg még az alakuló ülés előtt az alpolgármesterekről, valamint a képviselők és tisztségviselők díjazásáról, hogy a vonatkozó belügyminiszteri ajánlás szerint ezekről rögtön az első ülésen szavazhassanak, Bese Ferenc azt mondta: valóban kicsit lassabban haladnak az egyeztetésekkel, de nincsenek semmivel elkésve, a következő ülésen minden, múlt héten napirendre nem került kötelezettséget bepótolnak.
A kérdést, hogy milyen együttműködésre számít az ellenzékkel azok után, hogy már az alakuló ülésen borsot törtek az orra alá, a polgármester optimistán hárította el, mondván, Soroksár érdekében mindenkor megegyezésre törekszik majd mindenkivel, ezért állítása szerint nem tart attól sem, hogy működésképtelenségbe sodorja az önkormányzatot a patthelyzet.
Frissítés: egy kis adalék Bereczki Miklóshoz
A patthelyzetbe került testületben alpolgármesterségre pályázó "összellenzéki" polgármester-jelölt eredetileg jobbikos.
De nem akármilyen jobbikos, hanem igazi 2019-es kiadás, aki Bissau-Guineától a judapesti buzifelvonulásig bármelyik területen otthon érzi magát, így joggal tekintheti magáénak bármelyik momentumos vagy DK-s.
Egy kis ízelítő:
Névrokonával, az éppen ma plakáthőssé vált Camara-Bereczki Ferenccel:
Zoom
És Alföldi Robertával, akinek néhány éve még tüntetéseken követelte az eltakarítását a Jobbik:
Zoom
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready