Bezár!
2020. augusztus 7., péntek, Ajándok, Ibolya napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:06 Washington szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét17:44 Még mindig nagy erőkkel oltják a tüzet a hajdúböszörményi fatelepen17:30 Százmilliárd dollár fölé kúszott a Facebook-zsidó vagyona17:01 Sámán, Petrovics és a nem létező Larisza - volt miről beszélnie Putyinnak és Lukasenkának16:38 Vasvillás-baltás szóváltás miatt tartóztattak le egy férfit16:12 Bemutatkozott a járványügyi bevetési egység15:51 Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség15:32 Libanoni elnök: nem kizárt, hogy a robbanást rakéta becsapódása okozta Bejrútban15:08 Megegyeztek a felvidéki magyar pártok14:39 Csak egy hírmondó maradt a Mauritánia partjainak közelében felborult migránscsónak után14:05 Nem ezt ígérték, de maguk helyett inkább munkájukat szakítják meg az olasz törvényhozók13:46 A Facebook nemzetbiztonsági kockázat: véleménydiktatúra-ellenes törvényjavaslatot nyújt be a Mi Hazánk12:39 Fosanban halálra ítéltek egy Ye Jianhui nevű kanadait12:36 Vakcinaverseny: a jövő héten bejegyzik az első orosz oltóanyagot12:25 Csak egy fegyverest sikerült elfognia az FSZB-nek Ingusföldön - igaz, a többi sem fog már robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Papíron is vége a Malévnak: csak a vezetői prémiumok szálltak volna rendelkezésre, végül mindenki ráfizetett

Reklám

Írmagja sem maradt az egykori nemzeti légitársaságnak, december elején törölték a cégjegyzékből, ezzel papíron is megszűnt a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt. Jó sokan vesztettek az ügyön:
  • A felszámolásból csak az 1100 dolgozó jutott pénzhez, járandóságuk egy részét kifizette a Malév.
  • A nagy hitelezők, az orosz Vnyesekonombank és a Boeing repülőgépeket lízingbe adó ILFC nem látott egy fillért sem,
  • A magyar állam által szabálytalanul nyújtott 73 milliárd forint támogatást természetesen nem tudta visszafizetni a Malév, ennyit mindenképpen buktak az adófizetők.
  • Az egykori Malév útvonalhálózatának izgalmasabb célállomásainak jelentős részét a Wizz Air örökölte meg.
  • Magyarországnak azóta sincs nemzeti légitársasága.
Több mint 7 év után sikerült lezárni a Malév-aktát, ebből úgy négy évig tartott, míg az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. elrendezte a vagyoni kérdéseket, azután már csak a zárómérleg kézbesítése miatt húzódott az ügy. Indonézül és vagy húsz másik nyelven kell prezentálni a Malév felszámolási zárómérlegét – írta a Zoom két éve arról, mi hiányzik ahhoz, hogy a bíróság befejezettnek nyilvánítsa az eljárást, és az egykori nemzeti légitársaság neve a cégjegyzékből is eltűnjön. 2016 novemberében készült el a mérleg, amelyet több mint 3000 címre, az összes hitelezőnek elküldtek. A Zoom úgy tudta, érdemi észrevétel nem érkezett, viszont húsz egykori, külföldi Malév-dolgozó kérte, hogy angol helyett a saját nyelvén kapja meg a dokumentumot.
Zoom
Izraeli zsarolás
Bár évről évre halmozta a veszteségeket, 60 milliárd forint adósságot görgetett maga előtt, mégis váratlanul dőlt be a Malév 2012 februárjában, és nem is mindennapi módon: Tel-Avivban az izraeli partner 400 ezer dollárnyi tartozás azonnali rendezését követelte, s lényegében foglyul ejtette a Malév gépét. Addigra a magyar állam már több mint 80 milliárd forinttal stafírozta ki a légitársaságot, és végeredményben ebből lett a baj. Tiltott állami támogatás miatt feldobta Brüsszelben a feltörekvő fapados, a Wizz Air, a vizsgálat végén megtiltották a további állami támogatást, ezzel levágták a lélegeztetőgépről Malévet, és felszámolásba torkollt a történet.
Igaz, volt olyan verzió, hogy rögvest reinkarnálják a nemzeti légitársaságot, mégpedig úgy, hogy a bedőlt Malév eszközeivel és a dolgozóival egy új alapítású, némileg karcsúbb társaság működhessen tovább. Ebből azonban nem lett semmi, ahogy a befektető bevonásából sem. A kínai Hainan ugyan érdeklődött, de végül úgy találták, hogy csak pénzt akar tőlük a magyar kormány, nem is keveset, úgy 100 millió eurót, ám sok beleszólásuk nem lenne a Malév üzletmenetébe, így elálltak a bevásárlástól.
Mire bedőlt, a nevén kívül nem sok mindene maradt a Malévnak, már a felszámolás elrendelésekor világos volt, hogy nem sok pénz várható az eljárástól. Mindössze 2,5-3 milliárd forintra tették a cégvagyont, amivel szemben durván 170 milliárd forint követelés állt.
Pénzt csak a külföldi Malév-adósoktól tudott behajtani a felszámoló, ez viszont várakozáson felüli összeget 4-5 milliárd forintot hozott a konyhára. Ezzel együtt a Malév több mint háromezer hitelezője közül csak a dolgozók jutottak pénzhez, úgy 3,6 milliárd forinthoz, követelésüknek átlagosan a feléhez.
Csak a vezetői prémiumokra lett volna pénz
A törvény betűjét alkalmazva ők se kaptak volna semmit, jóformán csak a vezetői prémiumokra és a külföldi alkalmazottak kifizetésére lett volna elég a pénz, mert ezeket azonnal ki kell fizetni, az egyszerű dolgozókat bére viszont csak az elbocsátásukkor (a csoportos létszámleépítés procedúrájának lejátszása után) lett volna esedékes. Feltehetően a felzúdulás és a demonstrációk elkerülése végett az állami felszámoló precedens értékű pert csinált végig, és ennek az lett a vége, hogy az esedékességi szabály helyett az egyenlő bánásmód és a méltányosság jegyében egyformán kezelték a dolgozói követeléseket, így arányos kifizetés lett az eljárás vége. Mindenki a követelése nagyjából feléhez jutott tehát.
A többiek nem kaptak semmit, a legnagyobb hitelező, a magyar állam sem. Neki 83 milliárd forinttal tartozott a nemzeti légitársaság, ebből 73 milliárd volt az Európai Bizottság által utóbb szabálytalannak ítélt állami támogatás, amit az ukáz szerint a Malévnak vissza kellett volna fizetnie.
Nem ment semmire a légitársaságot 112 millió euróval hitelező orosz külgazdasági bank, a Vnyesekonombank sem, hiába pereskedett. A bank a pert 2016 novemberében elveszítette, és úgy tudni, fellebbezést nem nyújtott be.
Ez persze nem jelenti azt, hogy az oroszok lemondtak volna a 36,8 milliárd forintról és kamatairól, peren kívüli rendezésről kezdtek el tárgyalni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.
(24.hu)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready