Bezár!
2020. július 7., kedd, Apollónia, Bódog napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:58 Egy kis nyelvtörő reggelre: Kvon Dzsong Gun: Kim Dzsong Un nem tárgyal, Mun Dzse In félreértette Csö Szon Huit07:44 MN: a Magyar Honvédségé lesznek Európa legmodernebb harckocsijai07:31 Rózsaszín havat vizsgálnak a tudósok az Alpokban06:56 Eltávolítják a hongkongi iskolákból az új nemzetbiztonsági törvénnyel ellentétes tartalmú könyveket23:02 Arizonában meghaladta a százezret a fertőzöttek száma, Miamiban bezárták az éttermeket22:51 Továbbra is hülyének néznek mindenkit: "a menedékkérők be akarják fogadni az európai értékeket"22:15 Nőtt Ausztria lakossága, főleg a bevándorlás következtében21:50 Kár, hogy nem áll módunkban Csenyétére költöztetni egy hónapra az Európa Tanács rasszizmusellenes bizottságának tagjait21:14 Néger "szabadságharcos" szobrát is ledöntötték Amerikában21:01 Több mint 2 milliárd dollárnyi környezeti kárt okozott a norilszki olajömlés20:43 Hatvannyolc évesen meghaltak a világ leghosszabb életű összenőtt ikrei20:28 Tapsolhatnak a megszállók: összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton 20:15 Drasztikus korlátozásokat vezetnek be Izraelben a járvány megfékezésére19:47 Egyre több a fertőzött a fiatalabb korosztályokban Tokióban19:02 Megöléssel fenyegette a rendőröket egy visszaeső, de felfüggesztettel kényeztetett egyed
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

Szanatóriumnak is beillő VIP-börtönbe vonult be a fideszes bűnöző: egyágyas szoba, tévé, számítógép, könyvtár stb.

Reklám

A Blikk úgy tudja, Mengyi Roland szombaton bevonult a kecskeméti börtönbe. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő decemberben rákérdezett a büntetés-végrehajtásnál, bevonult-e a volt fideszes politikus letölteni büntetését. A válasz határidőre elkészült, de csak múlt pénteken jutott el hozzá, és nem derült ki belőle, hogy Mengyi Roland megkezdte-e büntetését, a hét végére ígértek neki választ.
Zoom
Fotó: Bielik István / 24.hu
A Blikk most azt írja, a volt parlamenti képviselőnek valóban decemberben kellett volna megkezdenie büntetése letöltését, de halasztást kaphatott, így a karácsonyt még családjával tölthette. A lap a kecskemétit az ország legjobb, európai színvonalú börtönének, szinte szanatóriumnak nevezi egy volt elítélt beszámolója alapján.
Egyágyas, jól felszerelt szobák vannak. A fürdőszoba ugyan közös, de van például közös konyha, ahol főzhettünk, a hozzávalókat pedig a börtön boltjában vásárolhattuk meg.
A rabok többsége kisbusszal jár dolgozni. Többnyire reggel 6-tól délután 2-ig tart a műszak. Munka végén választható menü várja őket a kantinban. A szabadidejüket tévézéssel, számítógépezéssel, kártyázással, pingpongozással, a könyvtárban tölthetik el a rabok, de van biliárdasztal, konditerem, sakk- és angolszakkör is.
Zoom
Többféle étel közül választhatnak a rabok (fotó: MTI / Ujvári Sándor)
Zoom
Kollégiumi szobának is elmegy az egyszemélyes, berendezett cella (fotók: MTI / Cseke Csilla)
Zoom
Szépen gondozott kertben sétálhatnak, nyáron még napozhatnak is
Az első év után hétvégenként hazajárhatnak, az utolsó egy évet pedig jó eséllyel otthon tölthetik, nyomkövetővel.
"Ha jól viselkedik, 2 év 8 hónap után szabadul, ehhez Mengyi Rolandnak szerényen kell közlekednie, itt nem számít, hogy ki voltál, nagyobb embert is láttak már ezek a falak" – mondta a korábbi elítélt.
A Blikk felidézi, a kecskeméti börtönt a politikához több szállal kötődő olajszőkítő bűnözőknek hozták létre egy volt orosz laktanyából. Itt raboskodott a néhai Stadler József és Zuschlag János is. A kényelmi szolgáltatások miatt a börtön – a bennfentesek szerint – afféle VIP-börtönné alakult az idők során, noha ezt hivatalosan senki sem ismeri el.
Frissítés: ugyan, nem is VIP-börtön ez...
Az intézmény a kényelmi szolgáltatásai miatt roppant népszerűvé vált a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozók, üzletemberek között, több politikus is megfordult már a VIP-börtönként számon tartott fegyintézetben. A 24.hu forrásai szerint sokan igen komoly pénzügyi erőfeszítéseket tettek azért, hogy Kecskemétre vezényeljék őket.
A lap megkereste a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságát, hogy rákérdezzenek: a budapesti lakcímmel rendelkező Mengyi Rolandot miért ebbe az alig több mint 50 fő befogadására alkalmas vidéki intézetbe irányították, hiszen a törvények szerint „lehetőleg” a lakhelyéhez közel eső büntetés-végrehajtási intézménynek kell az elítéltet befogadnia.
A bv erre a kérdésre nem válaszolt, arra hivatkozva, hogy „a fogvatartottakkal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat”.
Ugyanakkor azt állították, hogy a kecskeméti börtön nyújtotta szolgáltatásokban semmi extra nincs, és az nem is VIP-börtön.
Miközben nemcsak a ritkaságszámba menő egyágyas szobák állnak a fogvatartottak rendelkezésére, hanem saját konyha, foci- és teniszpálya, billiárdszoba, konditerem, valamint egy parkosított udvar is...
A fogvatartottak a hétvégeken főzőcskézhetnek is (a lisztet és a tojást a bv biztosítja), és a háromezer darabos könyvtárból is kölcsönözhetnek olvasnivalót. Az ablakok többségén nincsenek rácsok, a rabok gyakorlatilag őrszemélyzet felügyelete nélkül mehetnek külső munkahelyekre dolgozni. Ami talán ezeknél is többet nyom a latba, hogy Kecskeméten nincsen belső villongások, a felsőoktatású végzettségűek aránya a fogvatartottak között eléri a 30-40 százalékot.
A büntetés-végrehajtás állítása szerint azonban mindez nem jelent sokat, a kecskeméti börtön „egy teljesen közepes állapotú büntetés-végrehajtási intézet”.
Az állítás alátámasztására azzal érvelnek, hogy a szobákhoz nem tartoznak saját vécék.
"Az objektum olyannyira nem sorolható a legújabb és legmodernebb intézetek közé, hogy az itt fogvatartottak zárkáiban nincsenek kialakítva saját mellékhelyiségek és mosdók, nem úgy, mint a később épült vagy felújított börtöneinkben" – írták. Azt azonban nem teszik hozzá, hogy a saját vécével ellátott körletekben többnyire nyolc, sőt jó néhány helyen ennél is több fogvatartottnak kell szorongania egymás mellett.
Egy Kecskemétet megjárt egykori fogvatartott elmondása szerint a VIP-börtön sokban hasonlít egy szigorú kollégiumhoz, ahol a bentlakók saját ruhában, saját tornacipőben mehetnek együtt focizni, aztán mindenkinek lehetősége van ruhát cserélni, lezuhanyozni. Ez más börtönökben elképzelhetetlen luxus.
A bv viszont azt hangoztatja:
Határozottan cáfoljuk a sajtóhíreket, hogy a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet „a BV úgynevezett VIP-börtöne, ahol a többi közismert intézetnél jóval megengedőbbek a fogvatartás szabályai.”
Fentieken túl visszautasítjuk azt a feltételezést, hogy bizonyos fogvatartottakkal kivételezne a büntetés-végrehajtási szervezet. A vonatkozó jogszabályokban rögzített, azonos jogok és kötelezettségek illetik meg a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett valamennyi fogvatartottat.
A 24.hu által megkérdezett egykori érintettek szerint viszont – ha igaz a Blikk csütörtöki értesülése – szokatlan kivételezésre utal, hogy Mengyi szombaton vonult be a börtönbe. A fogvatartottak befogadása ugyanis több órás irodai munkát igényel, így ezt az eljárást kizárólag hétköznapokon végzik el a magyar büntetés-végrehajtási intézetek.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready