/Bővített hír/
A Szerbiában indult migránsmenet csütörtök délután fél ötkor Tompánál elérte a magyar határt. A Kelebia-Tompa határátkelőt a magyar hatóságok ugyan lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy - mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban - a hatóságok átengedik őket - értesült az MTI tudósítója a helyszínről.
Zoom
Fotó: Molnár Edvárd / MTI
A mintegy 400-500 fős tömeg tagjai a határhoz érve leültek, és virágokkal az ölükben várják, hogy a magyar fél megnyissa a határt. Ez arra enged következtetni, hogy szervezett eseményről van szó, a migránsok úgy járnak el, ahogy az egyik kiszivárgott levelükben is szerepelt, békésen vonultak. A felhívásban szerepelt az is, hogy nem tűrnek semmiféle vandalizmust, atrocitást, békésen szeretnének átjutni a határon és továbbmenni Európa belseje felé.
Zoom
Fotó: Molnár Edvárd / MTI
A kiszivárgott levélben a szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nagy számban lesz jelen a nemzetközi média, így a demonstráció híre gyorsan terjed majd, és a képek perceken vagy órákon belül az egész világon láthatók lesznek. Mindezek a jelek arra utalnak, hogy egy civil szervezet állhat a migránskaraván szervezése mögött.
Zoom
Fotó: Molnár Edvárd / MTI
A migránsok az újságíróknak elmondták, hogy Nyugat-Európában új életet akarnak kezdeni, szülőföldjükön ugyanis nem maradhattak.
A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint a múlt éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket.
Zoom
Fotó: Molnár Edvárd / MTI
A Kelebia-Tompa határátkelőhöz legutóbb 2015. szeptember 16-án vonult ekkora migránstömeg, egy nappal az után, hogy Magyarország lezárta határát, és a fizikai határzár miatt nem tudtak átjutni a röszkei átkelőnél az illegális bevándorlók.
Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.
Könnyen "megadták magukat" a szerb rendőrök
A szerb rendőrök távolról figyelik az eseményeket, senkit sem akadályoznak meg, hogy bejöjjenek a határátkelőhelyre. Egyelőre nem tudni, miért "adta meg magát" ilyen könnyen a határátkelő, tudósítónknak a menet érkezte előtt a szerb rendőrök azt mondták, a határig biztos elmennek az emberek, de hogy utána mi lesz, nem tudták. A tömeg nem akkora, hogy ne lehetett volna megkérni őket, hogy máshol tüntessenek - közli a HVG tudósítója, ők "csak" 200-300 jövevényt számoltak.
Zoom
Fotó: Kaufmann Balázs / HVG
A tömeg továbbra is békés. Többen lefeküdtek, hálózsákkal, pokróccal készültek. Nagyon hideg van, kérdés, a gyerekek hogy bírják majd a hideget - aggódik az érzékenyítésben érdekelt portál. Az M1 élőben bejelentkező riportere mögé gyerekek álltak be táblákkal, és skandálnak.
Már Horvátország is túl veszélyes, inkább rajtunk, muszlimevő nácikon vonulnának át
"A gyerekeink jobbat érdemelnek", "hadd menjünk át békében", "menekültek vagyunk, nem bűnözők" feliratú táblákkal vonultak a határhoz a menekültek. A tüntetés egy zárt Facebook-csoportban szerveződött, - a zsidó lap információi szerint Szabadkáról is megy még a határhoz egy csoport. Az egyik "menekült" azt mondta, nem egy ember szervezte ezt.
Zoom
Fotó: Kaufmann Balázs / HVG
Sokan érkeztek Szíriából, Afganisztánból, olyanok, akik az elmúlt heteket, hónapokat Szerbiában töltötték. Az egyik szír a hvg.hu-nak a határnál arról beszélt, családtagjai már Németországban vannak, utánuk akarnak menni.
Az ún. Vajdaságban rekedt menekültek nem tudják, mire számíthatnak, korábban volt, aki abban bízott, hamarosan megnyílik a magyar határ. Az az általános nézet körükben, hogy Horvátország felé veszélyes indulni, ezért próbálkoznak Magyarország felé.
Egész éjszakás csövezésre készülnek a sáskák
Takarókat és hálózsákokat készítettek elő csütörtökön sötétedés után azok a migránsok, akik néhány órával korábban érkeztek a szerb-magyar határra Kelebiához, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni - értesült az MTI tudósítója a helyszínről.
A tompai határátkelőt a magyar hatóságok határozatlan időre lezárták, az arra tartó autósokat a többi átkelőhely felé irányítják.
A szabadkai Pannon RTV beszámolói szerint a migránsok egész nap készülődtek a határ irányába, a korábban a magyar-szerb-román hármas gúnyhatár közelében, a Rábé-Kübekháza határátkelőnél tartózkodók is elindultak a kelebiai-tompai határátkelő felé, ami alátámasztja a feltételezéseket, miszerint szervezett megmozdulásról van szó.
A Kelebia felé tartók az újságíróknak elmondták, azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt. Az álhírek gyors terjedését bizonyítja, hogy a belgrádi autóbuszpályaudvaron szerda este óta - két napra előre - minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok az ország minden részéről.
Szégyenletes, határnyitásról szóló álhírekről beszélt a szerb védelmi miniszter
Szégyenletesnek nevezte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter csütörtökön a Kelebia-Tompa határátkelőnél, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el hiába Magyarország felé - hangsúlyozta a szabadkai Pannon RTV helyszínen tartózkodó tudósítója.
A szerb védelmi miniszter azért látogatott el a szerb-magyar határra, mert délután egy több száz migránsból álló csoport érkezett a helyszínre, ahol békés tüntetéssel igyekeznek rábírni a magyar hatóságokat a határ megnyitására. A helyszínre egyre többen érkeznek az ország többi részéről.
Aleksandar Vulin rámutatott, az illegális bevándorlóknak a befogadóközpontokban van a helyük, ám a Közel-Keletről érkezettek a népcsoportok egymás közötti viszályai miatt nem akarnak keveredni. A miniszter szerint a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között.
Azt is hozzátette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.
A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, ezt korábbra hozták. A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket. Mivel azonban a szerbiai központok nem zártak, így az odaszállítottak bármikor úgy dönthetnek, hogy ismét elindulnak a határ felé, és csatlakoznak az ott demonstráló több száz fős tömeghez.
Szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a szerb rendőrség az éjszaka folyamán, de legkésőbb péntek este elszállítja a határ mellől a migránsokat. A civil szervezetek a tömegben lévő gyerekek és betegek miatt aggódnak, akiket megviselhet az éjszakai fagy. Védelmükre sátrakat állítottak fel. Csütörtök este a demonstráció szervezői összegyűjtötték és a műszaki határzárhoz terelték a gyerekeket, hogy skandálásuk és kéréseik meglágyítsák a szolgálatot teljesítő határőrök szívét.
Pénteki frissítés: A "jószomszédok" buszra pakolták illegálisékat
Elszállították a szerb hatóságok a Kelebiánál összegyűlt több száz migránst – hangzott el az M1-en péntek hajnalban.
Hajnal fél kettőkor több száz rendőr érkezett a határátkelőhelyre, összeterelték a migránsokat, és buszokra ültették őket. Az illegális bevándorlókat visszavitték a befogadóközpontokba. A Pannon RTV információi szerint a migránsok nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra.
A közelben tartózkodott az M1 Híradó stábja is, a helyszíni tudósító azt mondta, információik szerint mindenkit a presevói befogadóközpontba vittek.
(MTI - HVG nyomán)