Bezár!
2020. július 10., péntek, Amália, Kenese, Alma napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:04 Kásler: az Árpád-házi dinasztia a mai Afganisztán északi részén alakult ki 4500 évvel ezelőtt14:55 Apa-fia kristálybiznisz folyt Gyöngyösön14:24 Az érem másik oldala13:57 Kizuhant egy négyéves kislány egy kőszegi ház második emeleti ablakából 13:50 Vádemelést javasol a rendőrség a szentendrei "palántaültetők" ellen13:23 Ismét ki lehet végezni a szövetségi bíróságok által halálra ítélt gyilkosokat az Egyesült Államokban - az Európai Unió (!) nem győz tiltakozni12:53 Molotov-koktélokat képzeltek a megszállók két sétálgató palesztin kezébe12:31 Az elvtársak sértődékenyek, ha szóba kerül az ujgurelnyomás12:11 Megérkezett a zseniális mini léghűtő a kánikula ellen (x)11:39 Motorbalesetben vesztette életét egy fideszes országgyűlési képviselő11:13 Nem jött be az Alzának a Black Friday Matter10:56 Moszkva: immunitást alakított ki az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina10:46 Jegybank: maradjon meg a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél10:02 Csütörtök este már nem borogattak kukákat Szerbiában09:42 Igazi kincset talált Trump
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

"A magyar nép nem enged vissza a családunkhoz!" - Romániai cigányok tömegei lázongtak az osztrák-magyar határon

Reklám

Magyarul és románul is próbálják győzködni őket, egyelőre sikertelenül. Egyik olvasónk tájékoztatása szerint azt mondogatják, hogy ők úgy tudták, néhány órával később zárják le a határt. Most egyebek mellett azt követelik, hogy személyesen Iohannis vigye haza őket, mert ők rá szavaztak...
Visszafordulni nem akarnak, azt mondják, nincs hova, a határ megnyitását követelik. Mit akarnak tenni most velünk?! - kérdezgetik.
Frissítés: húsz kilométeres a sor
Több kilométeres sor áll Ausztriában a magyar határ előtt, éjfél óta ugyanis csak magyar állampolgárok (vagy Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezők) léphetnek be Magyarországra. Az APA osztrák hírügynökség szerint kedden délelőtt 17 kilométeres sor állt a személyautó-sávban, a teherautóknál pedig 5 kilométeres volt a dugó, a magyar rendőrség szerint pedig 20 kilométer hosszan áll az autósor a határ osztrák oldalán.
Ez igen érzékenyen érinti azt a rengeteg román és bolgár "vendégmunkást", akik Németországból és Franciaországból indultak útnak hazafelé, írja az ORF honlapja. A miklóshalmi határátkelőnél ugyanis feszült a hangulat az osztrák közmédia őrvidéki tudósítója szerint: „Fogyóban a vizük, fogyóban az élelmük, és miután már órák óta itt várakoznak, nem tudják, mitévők legyenek.” A Kurier szerint bár kedden délelőtt nyugodt volt a helyzet, a hajnali órákban blokádot alkottak az átkelni nem tudó románok és bolgárok.
A délelőtti órákban a teherautókat leterelték az autópályáról egy kisebb határátkelő felé, amin keresztül zavartalanul folyhat tovább az áruforgalom. Azonban a személyautók előtt továbbra is zárva maradnak a határátkelők, ami tanácstalanul hagyta a Románia és Bulgária felé utazókat.
Az ORF cikke szerint viszont a GYSEV Raaberbahn vonatai még a menetrend szerint közlekednek, ezt eddig nem érintette a személyforgalom leállítása. Így a Sopronból munkaügyben Ausztriába ingázók továbbra is tudják használni azokat.
A román külügyminiszter segítséget kért
Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el. Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, a román külügyminiszter szerint ugyanis nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.
A bukaresti külügyminisztérium szerint Szijjártó megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.
2. frissítés: fényképek a helyszínről:
Zoom
Rendőrök zárják le a Magyarországra vezető személyi forgalomi sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én (fotók: MTI/Krizsán Csaba)
Zoom
Zoom
Tiltakozó utasok zárják le az Ausztria felé vezető sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél
Zoom
Zoom
3. frissítés: Szijjártó: egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak az éjjel
Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.
A tárcavezető kifejtette: a nap folyamán többször is egyeztetett telefonon a bolgár és a román külügyminiszterrel, akik azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.
Szijjártó Péter kiemelte: "számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is". Mindezt figyelembe véve, a ma éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében - közölte. Hozzátette: a részletekről a rendőrfőkapitányok megállapodtak.
A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel együtt Magyarország elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, arról, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében.
Kitért rá: az osztrák hatóságoktól pedig elvárják, hogy tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán, és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát.
(Kuruc.info - MTI - Index)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready