Szüneteltetik az istentiszteleteket az Óbudai Zsinagógában, mert a közösség több tagja megbetegedett, és egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett - olvasható az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) honlapján.
A Fidesz zsidó szektájának oldalán azt írták: az Óbudai Zsinagóga közösségének öt tagja, köztük Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija lett beteg a múlt héten "könnyű lefolyású vírusos tünetekkel".
Zoom
Köves Slomó az izraeli The Revivo Project hanukai koncertjén a Bálna Budapestben 2018. december 5-én (fotó: MTI/Mohai Balázs)
A hét során többen végeztek COVID-19-gyorsteszteket, amelyek mind negatív eredményt mutattak, a hétvégén azonban egy PCR-teszt eredménye pozitív lett, így a zsinagóga vezetősége úgy döntött, szüneteltetik az istentiszteleteket mindaddig, amíg minden érintett el nem végzi a PCR-tesztet.
Azt kérték, hogy azok a közösségi tagok, akik influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon, keressék fel háziorvosukat. Hozzátették: ha bármiben segítségre van szükségük, forduljanak az EMIH operatív törzséhez (mert ilyen is van ám - a szerk.) a muveletitorzs@zsido.com címen.
Frissítés: Nem maradt ortodox belügy
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) két hétre bezárja a budapesti zsinagógákat és látogatási tilalmat rendel el a Mazsihisz budapesti szeretetkórházában és a BZSH idősotthonában - olvasható a mazsihisz.hu oldalon.
Azt írták: a Mazsihisz vezetése vasárnap értesült arról, hogy a budapesti Bálint Házban tartott napközis tábor egyik résztvevőjének hozzátartozója koronavírus-fertőzött. Ezért a Mazsihisz és a BZSH vezetése a krízismenedzsmenttel egyeztetve úgy döntött, augusztus 10-ig felfüggeszti a budapesti zsinagógák látogatását, és javasolja, hogy az imákat és a tervezett rendezvényeket online tartsák meg.
Azt kérik, hogy akik személyesen vagy közvetlen családtag révén az elmúlt két hétben érintkezésbe kerültek a Chábád Lubavicsi közösséggel (zsinagóga, iroda, óvoda, iskola), a tizennégy napos lappangási időszak végéig ne látogassák a Mazsihisz és a BZSH intézményeit.
Hétfő délelőtt az Egységes Magyar Izraelita Hitközség közölte, hogy szüneteltetik az istentiszteleteket a szervezethez tartozó Óbudai Zsinagógában, mert a közösség több tagja megbetegedett, és egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett.
(MTI nyomán)