Közel duplájára emelné a kormány a rendészeti szervek országos vezetőinek és megyei parancsnokainak illetményét jövő januártól. A közrendőrök ebből a körből kimaradnak - írja a Mérce nyomán a Napi.hu.
A béremelés a rendőrségi vezetők mellett a pénzügyőrök, terrorelhárítók, az idegenrendészetben, katasztrófavédelemben és büntetés-végrehajtásban dolgozók parancsnokait, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok és az országgyűlési őrség legmagasabb beosztású tagjait is megilleti.
A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) úgy tudja, hogy a törvényjavaslat nem említi a legtöbbet túlórázó, ellenben igencsak alulfizetett rendőrállomány év elején beharangozott illetményemelését és a rendvédelmi dolgozók cafetéria keretének 400 ezer forintra történő tényleges megemelését sem.
A rendészeti szervek országos vezetői jövő januártól minimum másfél millió forintos bruttó bért kaphatnak, helyetteseik pedig 1,3 millió és 1 millió 650 ezer forint közötti alapbért kaphatnak. Ehhez képest a kezdő tiszthelyettesek nettó alapfizetése egy városi szervnél 153 ezer, egy megyeinél 222 ezer forint körül alakul, ami nyelvpótlékkal, éjszakai, illetve készenléti pótlékkal, illetve túlórapénzzel egészülhet ki.
A törvényjavaslatot november 10-én éjjel nyújtották be, a rendőrállomány, illetve a szakszervezetek azonban csak később figyeltek fel rá, mivel azt a honvédelmi törvény módosításai közé rejtették el.
Tavaly decemberben Pintér Sándor belügyminiszter, majd idén januárban Kontrát Károly államtitkár jelentette be a hivatásos állomány életpályamodelljének továbbfejlesztését, és tett ígéretet az idén januártól bevezetett 10 százalékos kiegészítő juttatás illetményrendszerbe történő beépítése, illetve a 2008 óta változatlan, 38 650 forintos illetményalap emelésére, valamint egy - 3 évente hat havi illetménynek megfelelő - új juttatási forma bevezetésére.