Ezúttal Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának George Sorossal kapcsolatos kijelentései korbácsolták föl az antiszemita indulatokat, illetve váltották ki a magyarországi zsidók aggodalmát. A székelyudvarhelyi születésű Demeter ugyanis „liberális Führernek” nevezte George Sorost, míg Magyarországot és Lengyelországot „az új zsidóknak” merészelte titulálni. A múzeumi főigazgató időközben bocsánatot kért, s korábban az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége felkérésére készített tanulmány is azt állítja, hogy Magyarországon a zsidók biztonságban élnek, de az Orbán-kormány a Soros elleni kampányában használ antiszemita sztereotípiákat – írja a Magyarországon erősödik azt antiszemitizmus: Aggódnak a zsidók című cikkében a Bá-Hádréj Hárédim című ortodox vallásos izraeli hírportál.
Az elmúlt hetekben, hónapokban néhány zsidó közéleti ember – mint például Róna Tamás rabbi és Köves Slomó rabbi – kinyilatkozták ország-világ előtt, hogy hála a magyar kormánynak Magyarországon nincs antiszemitizmus, s a zsidók nyugodtan élhetnek. Már majdnem megnyugodtunk, amikor Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elkövette azt az ostobaságot, hogy a kiválasztott George Sorost „a liberális Führernek” merészelte nevezni. A meggondolatlan kijelentés azonnal fölkorbácsolta a zsidóellenes indulatokat, s a „növekvő antiszemitizmus” híre már a Szentföldre is eljutott.
Zoom
Demeter Szilárd - a legújabb antiszemitahullám kiváltója (fotó: fidelio.hu)
Demeter Szilárd hasonlítgató megnyilatkozásáról Izraelben a Bá-Hádréj Hárédim című ortodox, vallásos hírportál számol be részletesen, miközben illusztrációként, „Netanjáhu jó barátja” képaláírással kitették az Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu kézfogását megörökítő fényképet. A zsidók aggódnak Magyarországon, miután a magyar kormány által főigazgatónak kinevezett Demeter Szilárd Hitlerhez merészelte hasonlítani George Sorost, azt „a liberális zsidót, a baloldali értékek felkarolóját, aki milliókkal támogatja az emberi jogokat védő és a menekülteket segélyező szervezeteket, s ez nem tetszik a jobboldalnak Magyarországon”, írja az ortodox zsidó hírportál.
Zoom
Soros György a CEU-ban (fotó: Kurucz Árpád)
Az izraeli portál megemlíti, hogy Demeter Szilárd, a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor lelkes támogatója Sorost „a liberális Führernek”, míg Magyarországot és Lengyelországot „az új zsidóknak” nevezte, s ezen kívül egy cikkben leírta, hogy „Az európai életformára gyilkos mérges gáz áramlik a multikulturális nyílt társadalom kapszulájából”. Miután hasonlítgatásai hatalmas (sic!) vihart kavartak Magyarországon és azon kívül is, kötelességének eleget téve Demeter bocsánatot kért, és elhatárolódott a saját állításaitól” – írja a zsidó újság, majd méltatlankodva megjegyzi, hogy a történtek ellenére nem bocsátották el az állásából…
Zoom
Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu (fotó: Kobi Godon)
Az ilyen incidensek miatt az Orbán-kormányt rendszeresen azzal vádolják, hogy barátkozik az antiszemitákkal, miközben a magyar kormány ezt mindig sietve cáfolja, mondván, hogy a zsidók Magyarországon nagyobb biztonságban és szabadságban élnek, mint Nyugat-Európában – jegyzi meg az izraeli hírportál írója, majd Orbán Viktor ezzel kapcsolatos állítását idézi: „Magyarországon elfogadhatatlanok a zsidó népre irányuló nyílt fenyegetések és támadások, mint amilyenek manapság Németországban történnek”.
A fentebb említett aggodalomnak mintegy ellentmondva a hírportál megemlíti, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által 2018-ban készített felmérés szerint Magyarországon a zsidók nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mint az EU más tagállamában. Magyarországon a zsidóknak csak 13 százaléka fél attól, hogy antiszemita indíttatású fizikai támadás érheti, miközben Franciaországban a zsidók 58 százaléka, Németországban pedig 47 százaléka tart a fizikai támadás lehetőségétől.
Zoom
Daniel Cohn-Bendit - Bayer Zsolt „bűzlő végterméknek” nevezte (fotó: EPA)
„Ez a kormány nem antiszemita, de ezzel együtt a Soros elleni kampányában a magyar kormány bizony használ antiszemita sztereotípiákat” - idézi a zsidó hírportál Kovács Andrást, a Közép-európai Egyetem (Soros-egyetem – H. J.) Zsidó Tanulmányok programjának tudományos igazgatóját. Majd a cikkíró megemlíti a „rasszista és antiszemita kijelentéseiről ismert Bayer Zsolt újságírót, a miniszterelnök közeli barátját, aki egy évtizeddel ezelőtt »bűzlő végterméknek« nevezett két zsidót, Daniel Cohn-Bendit francia–német politikust és a Magyarországon született Schiff András zongoraművészt”, írja a hírportál, és rosszallóan megjegyzi, hogy Bayer három évvel később mégis átvehette a legmagasabb állami kitüntetést, a becsületrend lovagkeresztjét.
„Már-már ironikus módon Orbán Viktor a magyarországi antiszemitizmust ritkán bíráló Binjámin Netanjáhu közeli barátja. A két miniszterelnök egyébként hasonló politikai gyakorlatot folytat, azaz bírálják az Európai Uniót, és gyűlölettel viseltetnek Soros iránt”, állapítja meg a cikkíró, majd idézi Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét: „Nem csak Magyarországon probléma az, hogy a bal és jobboldali politikusok felhasználják a zsidó kártyát, amikor számukra az politikai haszonnal jár”.
H. J. – Kuruc.info