Szombaton délelőtt helyezték örök nyugalomra a híres roma zenészt, Grófót, azaz Kozák Lászlót. A 49 éves cigány muzsikus koronavírus miatt vesztette életét - írja az Index Hintóval kísérték utolsó útjára Nagy Grófót című cigány szót kerülő rövid lelkes cikkében, amely vezető anyagként került ki az oldalra. (Úgy tűnik, még mindig nem fordították Orbánék szélsőjobboldalra a portált...) Alább közöljük változtatás nélkül a folytatást, majd azt is, ami kimaradt belőle.
Kis Grófo azt kérte, hogy tartsák tiszteletben családja kéréseit.
Zoom
Fotó: Trenka Attila / Index
Grófót roma hagyományok szerint kriptába temették a szolnoki temetőben, az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával az elhunyt családja mellett barátai, zenésztársai, tisztelői osztoznak a gyászban. A gyászoló család engedélyével a sajtó is részt vehetett az autentikus szertartáson.
A temetésig napokon át virrasztást tartottak, hogy így tisztelegjenek a tragikus hirtelenséggel távozott zenész emléke előtt. Ilyenkor a gyászolók a roma hagyományoknak megfelelően az elhunyttal közös emlékeket idéznek fel, róla beszélgetnek, tiszteletére kedvenc italát fogyasztják, valamint számára kedves ételét neki is tálalják, mintha még élne.
Zoom
Fotó: Trenka Attila / Index
Négylovas hintón, zeneszóval kísérték utolsó útjára Grófót, a muzsikus mellé szívének kedves tárgyait, ruháját, hangszerét is eltemették. A roma szokások szerint ilyenkor az elhunyt zsebébe pénzt is tesznek, hogy legyen mivel megfizetnie a vámot a túlvilágon.
A temetésre az ország minden részéről érkeztek, hogy leróják tiszteletüket Grófo előtt. Az elhunyt családja mellett az egész roma közösség képviseltette magát a szertartáson - zárul a könnyekig meghatóan polkorrekt cikk.
Mi az, amiről nem ír az Index?
Például arról, hogy a hatályos kormányrendelet szerint ötvennél több fő nem vehet részt temetésen, de az "egész roma közösség képviseltetése" természetesen ennél nagyobb létszámot jelent, a szabályokra fittyet hányásról szintén hallgató Szoljon szerint több száz főt. Emlékezhetünk, amikor a Deák téri magyargyilkosság áldozatai miatt tartott kegyeleti megemlékezést a Mi Hazánk, a pintérség nem győzött büntetni, de most valamiért más volt a helyzet. Szegény Győzikét úgyis üldözték már eleget...
Zoom
További fotók: Mészáros János / Szoljon
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom