Bezár!
2021. március 7., vasárnap, Tamás, Ubul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:39 Vona Gábor nem találja a helyét a mostani politikában19:10 Haláleset miatt függesztették fel az oltást az AstraZenecával Ausztriában 18:48 Megdöglött a Kutya Prágában - oszlatták is18:19 Rettegést is csökkentene egy izraeli találmány17:43 Svájc megszavazta a burka és a nikáb viselésének tilalmát17:29 Gulácsiról, új világrendről - kérdésekre válaszol Toroczkai László, 7. rész17:11 Intézményelhagyási és -látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben16:32 Tetten ért sonkatolvaj gyilkolta meg brutálisan az idős házaspárt Kislángon: egyik áldozatát szinte feldarabolta16:23 Kissé melegszik az idő a jövő héten15:37 Két hétre vesztegzár alá helyezik Temesvárt15:19 Közös hadgyakorlatokba kezdenek az orosz és a fehérorosz különleges egységek14:58 A klímarettegők "szemmel tartják" a politikusokat Svájcban14:35 Manfred Weber is menstruációs problémákkal küzd14:17 Csökken, de még mindig magas az ál-kereszténydemokrata pártszövetség támogatottsága Németországban13:52 M1: jól haladnak az oltással
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Végstádiumban a vendéglátóipar

Reklám

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke az Index kérdésére úgy foglalta össze a vendéglátóipar jelenlegi helyzetét, hogy
a szakma gyakorlatilag végső stádiumban van, kimerültek a tartalékok, a munkahelymegtartó támogatás most már kevésnek bizonyul arra, hogy a cégeket életben tartsa.
Zoom
Szerinte a helyzet súlyosságát mutatja az az engedetlenségi kezdeményezés, amelyben a korlátozások feloldása nélkül is többen kinyitnák az éttermeket. Ezt az ipartestület nem támogatja: "nem lehet jogszabályellenes módon felhívni magunkra a figyelmet, nagyon veszélyes lehet, erőszakos cselekményeket gerjeszthet ez a kezdeményezés, főleg, ha tömegessé válik".
Az MVI elnöke úgy látja, enyhíteni kell a feszültséget, de ebben az államnak is felelőssége van, és jelentősebb szerepet kell vállalnia. A már megítélt támogatásokat minél előbb el kell juttatni a jogosultaknak, most nagyon lassan megy ez a folyamat a bonyolult és felhalmozódott adminisztráció miatt.
Nehéz lehet a nyitás
Kovács szerint a cégek újraindításához biztos, hogy támogatásra lesz szükség, mert fel kell tölteni a raktárakat, újra fel kell venni az embereket és fizetni a bérleti díjakat, amelyekből sok helyen kedvezményt adtak a bérbeadók.
"Nagy segítség lehetne, és az iparág fehérítését is szolgálná, ha a cégek a 2019-es nyereségük felét megkapnák támogatásként, bizonyos feltételekkel. Ezzel életben tarthatnák az arra érdemes vállalkozásokat" – ismertette az egyik lehetséges megoldást.
Nem lesz szükség ennyi cégre
Ha a járványhelyzet engedi és valamilyen szintű nyitás történik, biztos, hogy nem lesz szükség annyi vállalkozásra, mint a járvány előtt. Mert egyszerűen nem lesz annyi vendég.
A turizmus helyreállása beláthatatlanul messze van, várhatóan a magyar fogyasztók költési kedve sem lesz hirtelen a korábbi szinten, jobban tarthatnak a jövőtől, és valószínűleg óvatosabbak is lesznek.
Egy nagyobb fellendülés várható a nyitás után, mint például tavaly nyáron, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan megtelik minden étterem. Kovács szerint ezzel olyan helyzet alakulhat ki, amelyben nagyobb a kínálat, mint a kereslet, ez pedig több vendéglátóegység működését veszélybe sodorhatja.
Mikor nyithatnak?
A korlátozott vendégszám és az egymástól megfelelő távolságra helyezett asztalok koncepciója most is működőképes lehet.
"Nem mehet minden ugyanúgy tovább, mint 2019-ben. Az elővigyázatosságról nem szabad lemondani, a járvány továbbra is velünk van. Úgy gondolom, hogy a jó idő beálltával és a megfelelő átoltottság mellett március-április magasságában szükség lehet valamilyen nagyon óvatos, biztonságos nyitásra - első lépésben a teraszokon – , gazdasági és mentális okokból is" – vélekedik az ipartestület vezetője.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready