Interjút adott a Partizánnak Bige László, a házi őrizetben lévő milliárdos, akit 112 milliárdos vagyonával a 10. leggazdagabb magyarnak tartottak 2020-ban.

A 24.hu összefoglalója a háttérről:
  • Bige szolnoki kénsavgyára körül 2018 novemberében volt óriási felhajtás, 300 rendőr és katasztrófavédő szállta meg a telephelyet. Bige viszont nem környezetvédelmi ügyről, hanem a cége ellen indított hadjáratról beszélt, és meg is nevezte Csányi Sándort, az OTP Bank vezérét, mondván, régóta tartó viszályuk összefügg a hatósági akciókkal. Azt állította: a támadás célja, hogy rákényszerítsék a régió legnagyobb nitrogénműtrágya-gyárának eladására. Az OTP-vezér viszont visszautasította a vádakat azzal, hogy nem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását.
  • Tavaly decemberben őrizetbe is vették Bigét, akit ekkor vesztegetéssel gyanúsítottak. Ekkor mindössze hét hónap telt el azóta, hogy börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben. Azaz egy újabb akció indult ellene. Bige jelenleg is házi őrizetben van, összesen három eljárás van folyamatban.
  • Nemrég pedig azzal került a hírekbe Bige, hogy egy a szokatlanul magas (5000 fős) mintán végzett közvélemény-kutatást rendelt meg, azért, mert kíváncsi volt arra, jövőre le tudja-e az ellenzék győzni a Fideszt. Ennek kapcsán azt ígérte, nemcsak az ellenzéknek lesz hozzáférhető a kutatás, amelynek eredményét éppen azért nem értékelte, mert nem akart politikai nyilatkozatot tenni.
Gulyás Márton ezt követően látogatta meg otthonában.
A beszélgetés elején az ellene folyó eljárásról azt mondta a milliárdos, hogy alaptalan és komolytalan:
Két ember feljelentette magát, de vádalkut kötött. Azt mondták, hogy abból a pénzből, amivel megkárosították az állampénztárt, ők nekem osztottak vissza.
Bige szerint mindez csak kitaláció, ráadásul az egész ügy, amire céloznak, tíz évvel ezelőtt történt, és szerinte valaki fizetett ezeknek az embereknek, hogy ezt mondják, ingyen ugyanis „nem lehet valaki ennyire hülye.” Hogy ki fizethetett, arra nem tett utalást. Saját ártatlanságában ugyanakkor teljesen biztos Bige, ezt többször hangsúlyozta.
Csányi Sándorról
Az OTP-vezérrel – mondta Bige – nem vesztek össze. „Nem is volt konfliktus”, majd hozzátette:
Sándor egy jó csóka, egy jó srác volt.
Azt a korábbiakhoz megjegyezve leszögezte: nem volt Csányi strómanja, „nem kezeltem más pénzét sosem”. 2008-ig ugyan volt egy Bige cégcsoportjának egy prosperáló kapcsolata az OTP-vel, de aztán a bank felmondta a cégeinek nyújtott kölcsönöket szép sorban. Itt romlott meg a kapcsolatuk Csányival, de Bige elmondása szerint ő sose néz hátra. Aztán szóba került a nagy KITE-vita is: amikor az agrárcéget mindketten meg akarták szerezni Csányival a 2010-es években, de ez végül az OTP-vezérhez került. Azt – mondta Bige – „politikai felhatalmazás nélkül nem lehetett megcsinálni”, azaz arra utalt, hogy Csányinak politikai hátszele is volt a KITE-konfliktusban.
Orbán Viktor és a NER
Az ellene folyó eljárások és támadások kapcsán elmondta: ezzel kapcsolatban egyszer kért Orbán Viktortól személyes találkozót pár éve, de a kormányfő nem adott időpontot. „Mivel nem fogadott, ő már döntött” – jelentette ki. Bige szokott más országok vezetőivel is találkozni, „azt, hogy a saját miniszterelnököm egy kéréssel ne fogadjon, nem tartom normálisnak, de lehet, hogy ennek így kell lenni, és én ezt elfogadom.”
Kérdésre elmondta: nem volt hiba a NER-elittel nem vegyülni.
Nekem van egy viszonylag szilárd gerincem, szilárd értékrendet vallok, aszerint élek is, és ezen nem vagyok hajlandó változtatni.
Leszögezte: hatalmas cégbirodalmára nem érkezett a NER felől felvásárlási ajánlat, ez ugyanis „túl nagy pénz” lenne. Egyszerűbb – folytatta – ha tönkreteszik, és elviszik ingyen, „ez történik most”. Arra, hogy az ő tulajdonát megtámadják, és olcsón kivásárolható legyen, Bige saját elmondása szerint fel volt készülve.
Ezért nem tudnak engem megfogni semmivel. Nem követtem el az ég egy adta világon semmit! Mert már ezelőtt 12-13 évvel tudtam, hogy mit akarnak.
Vannak eszközei, használni sem fél ezeket
Ami tehát történik, Bige értelmezése szerint, maffiaszerű „piacszerzés, amibe bele van vonva az ügyészség, a rendőrség, a katasztrófavédelmi hivatal, a kormányhivatal, a versenyhivatal, az adóhivatal. Minden eszköz csatasorba van állítva ennek érdekében.” Hangsúlyozza: „engem ezzel nem tudnak megtörni, én ebből nem fogok kiszállni.” Mondták neki ugyan korábban, „hogy szabad elvonulást kap” ellenkező esetben „be fognak csukni. Én ezt nem vettem komolyan.” Az ellene zajló folyamatok őt nem, de a családját ez megviseli.
A telefonomat folyamatosan lehallgatják, környezettanulmányokat rendelnek rólam.
Bige szerint ugyanakkor „elég sok eszköz van a kezemben, hogy nagyon kell, akkor tudom használni.” Ezalatt információt és vagyont is ért. Olyan dolgokról rendelkezik dokumentációval, amiket nem fél elővenni, ha nagyon muszáj.
Mészáros Lőrincről azt mondta: “őt legfeljebb sajnálni tudom.”
Mert a véleményem szerint ő lesz ennek az első áldozata.
Jelenleg nyomkövetőt kell viselnie, ez a bokáján van. „Azért ez egy kicsit megalázó, 62 évesen büntetlen előélettel nem szívesen viselem ezt el.” Azt elmondta, hogy nincsenek politikai ambíciói, „párt mellett én még sose köteleztem el magam, és soha nem is fogom.”