Ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren. Erről videót is megosztottak - ajvékol a tőlük megszokott jelzőkkel nem fukarkodó, a néger(rajongó) csürhe által ledöntött szobrokért kevésbé aggódó Telex.
A videóhoz azt írták: „Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.”
Zoom
Fotó: Huszti István / Telex
A helyszínen ott volt a lap munkatársa, aki szerint a szobrot reggel fél nyolc környékén döntötték le, miközben a rendőrök egyébként ott voltak a téren, mert egész éjjel kint voltak a helyszínen. Beszámolók szerint az elkövetők nem akartak elfutni a rendőrök elől. A helyszínelés még délelőtt tízkor is tartott, a szobrot rendőrségi szalagokkal kerítették körbe.
Amint vége a helyszínelésnek, a szobrot a talapzatával együtt elszállítják.
A járókelők nézelődnek, egy kopasz férfi például fotózás közben azt mondta, „végre, túl sokáig állt már ez a szobor”, egy anya pedig azt magyarázta a lányának, hogy a „buták ledöntötték a szobrot”.
A szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot ideiglenesen állították fel csütörtökön a ferencvárosi Ferenc téren. Aztán nem sokkal azután, hogy Baranyi Krisztina polgármester is megnézte a csütörtökön felállított szobrot, a Mi Hazánk OSB-lapokkal kerítette körbe, és kiplakátolta, szerintük ugyanis ez egy keresztényellenes szimbólum. Rendőrök igazoltatták a résztvevőket.
A körbedeszkázott szobor mellé egy kis létrát állítottak korábban, hogy aki mégis meg akarná nézni azt a szobrot, az feláll a létrára, és megnézi felülről. Csütörtök este aztán erre a létrára mászott rá egy feketeruhás ember, és öntötte le a szobrot fehér festékkel. A szobor köré rendőrségi szalagot húztak ki, és fegyveres katonák is megjelentek a téren.
A Ferencvárosi Önkormányzat tavaly augusztusban hirdetett pályázatot, hogy a város utcáin ismét legyenek független köztéri alkotások. Szakmai zsűri választott ki hat alkotást a beküldött pályaművek közül, ma ezeket állítják ki négy helyszínen: a Ferenc, a Markusovszky és a Madaras József téren, illetve a József Attila-lakótelepi nagy játszótér melletti területen.
A legnagyobb visszhangot Szalay Péter Black Lives Matter című szobra váltotta ki. Bayer Zsolt kormánypárti publicista például úgy reagált, hogy „már másnap le fogjuk dönteni”, míg a Mi Hazánk Mozgalom szerint
ez a szobor „európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.
A szivárványszínű szobor a tervek szerint április 14-ig állt volna a Ferenc téren. Egy méter magas, és 3D printtechnológiával készítette az alkotó. Az önkormányzat közleménye szerint a szoborparafrázis a New York-i Szabadságszobrot jeleníti meg térdelő pózban, felemelt ököllel, visszautalva Colin Kaepernick amerikai futballista gesztusára, amely a mű címében is szereplő antirasszista mozgalom jelképe lett - írja a rasszista BLM-mozgalmat fényező lap, amelynek fajtájából sajnos túl sok másik van.
Frissítés: Toroczkai tegnap így mutatta be a Telex-fajtájúakat sértő valóságot
 
2. frissítés: Így hullott porba a "műalkotás"
"Ugyan a videót a Légió Hungária később törölte, azonban az internet nem felejt" - ezzel a kommentárral közölte a neonácizó Azonnali a rövid szobordöntő videót. (Bár a hazafias videókat általában nem a feltöltők törlik, és az új frissítésben látható, hogy van elérhető, autentikus változat.)
3. frissítés: Garázdaság miatt indult eljárás
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai 2021. április 2-án 7 óra 30 perc körül észrevették, hogy egy férfi a IX. kerületben, a Ferenc téren felállított szobrot kétszer ököllel megütötte. A szobor az ütések következtében talapzatáról leesett és megrongálódott.
A 32 éves férfit a rendőrök a helyszínen elfogták, és a IX. Kerületi Rendőr-kapitányságra előállították; vele szemben garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás - írja a Police.hu.
4. frissítés: A Légió Hungária vezetője vállalja, de nem tartja büntetőjogi kategóriának cselekedetét
Mozgalmunk vezetőségi tagja Incze Béla ledöntötte a Ferenc téren felállított BLM szobrot, majd odasétált a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrökhöz. Alább a Légió Hungária közleménye olvasható.
A Black Lives Matter nemzetközi terrorszervezet olyan alapelveket képvisel, amelyek minden alapvető értéket támadnak mind világnézeti, mind fizikai alapon, melyek emberré teszik az embert. Ennek a felforgató csoportnak a tiszteletére állítottak szobrot április elsején Ferencvárosban. Sem a nemzeti ellenállás, sem a Légió Hungária nem hagyhatta szó nélkül az esetet.
Incze Béla az alábbi vallomást tette a rendőrségen az üggyel összefüggésben:
A cselekményt elkövettem, azonban vitatom, hogy büntetőjogi kategória lenne. A cselekmény egy reakció, mely minden európai, de kifejezetten magyar ember számára erkölcsi minimum.
Zoom
Fotó: Légió Hungária
Mozgalmunk és Incze Béla egyaránt hálásak az elképesztő mértékű kiállásért, ahogy azért is, hogy rengeteg felajánlás érkezett az esetleges pénzbírság rendezésére. Utóbbit azonban el kell utasítanunk. Soha nem szerveztünk pénzgyűjtést ilyen akciók után, küzdelmünket pedig egy kiváló ügyvéd segíti. Hálásak vagyunk a segítségért, de közösségünk házon belül oldja meg.