A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága 2019. április 22-én nyomozást rendelt el fegyveresen elkövetett rablás bűntett és más bűncselekmények elkövetése miatt ismeretlen tettesek ellen.
A sértettek által elmondottak alapján az M5-ös autópályán, Lajosmizse térségében két férfi – magát rendőrnek álcázva – leállított egy kocsit, amelyben hárman utaztak. Az álrendőrök megfenyegették és bántalmazták a román állampolgárságú sofőrt és utasait, majd elvették a pénzüket. A rablók egyikénél egy gáz- és riasztófegyver is volt, amelyből több lövés dördül el. Az útonállók végül áldozataikat a jármű átadására kényszerítették, majd azzal a helyszínről elhajtottak. A nyomozók a sértettek autóját később megtalálták: azt az elkövetők kifosztották és sorsára hagyták a sztráda szélén.
A Bács-Kiskun megyei nyomozók azonnal megkezdték az ismeretlen tettesek felkutatását. Széles körű adatgyűjtés alapján kiderítették, hogy a bűncselekményt két román férfi követhette el, akik a rablás során még a saját kocsijuk rendszámát is meghamisították, nehezítve ezzel az ügy felderítését. Mivel a feltételezett tettesek a rablás után azonnal elhagyták az országot, a rendőrség előterjesztése alapján velük szemben a járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki.
A körözés alapján a bűncselekmény 35 éves, román állampolgárságú elkövetőjét a spanyol hatóságok 2021. március 12-én Madridban elfogták, és az eredményes kiadási eljárást követően 2021. május 7-én átadták a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóinak.
A férfit rablás bűntette, jármű önkényes elvétele bűntette, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.
Zoom
Társát, egy jelenleg 26 éves román férfit még 2019. október 18-án Romániában fogták el. Az ő kiadatása, illetve őrizetbe vétele még 2019 novemberében megtörtént - közölte honlapján a rendőrség.