A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a tegnapi napon végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vett egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint "Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült" Magyarország területén.
Zoom
A Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az akciót a TEK közreműködésével hajtotta végre.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, és gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a gyanúsított letartóztatására tett indítványt.
A nyomozási bíró a letartóztatás elrendelése kérdésében a mai napon dönt - közölte honlapján az ügyészség.
Frissítés: Hajdu János: többféle terrortámadást tervezett az iszlamista
Elfogott a Terrorelhárítási Központ egy magát iszlamistának valló, 21 éves magyar férfit, aki többféle terrortámadást, tömegrendezvényen történő robbantást, továbbá tömegbe hajtva elkövetett támadást tervezett Magyarországon - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sajtótájékoztatón, szerdán. /Bővített MTI-hír./
Hajdu János elmondta, hogy a TEK kedden fogta el a férfit.
A főigazgató hozzátette: az illetékes igazgatóságuk hetek óta felderítést folytatott az ügyben, miután az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon - amelyekre szigorú belépési rend alapján lehet csak belépni - egy magyar fiatalember is részt vett a beszélgetésekben.
A párbeszéd tartalma ellenséges ideológiát, "kimondottan dzsihadista propagandát" valló emberekkel terrortámadásra való felkészülésről, azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról, módszerről szólt - közölte az altábornagy. Ismertette:
a fiatalember vállalta, hogy csőbombát készít és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel.
A beszélgetésben úgynevezett ramming-támadásokról, vagyis gépkocsival a tömegbe hajtó támadásokról szóló információk is megjelentek, a fiatalember határozottan állította, hogy ilyet szeretne elkövetni. Nem vagy ilyen, vagy olyan típusú támadást tervezett, hanem mindkettőt - mondta a főigazgató.
Hajdu János ismertette: már annyi információ gyűlt össze, hogy a felderítési igazgatóság úgy döntött, feljelentést tesz az ügyben. Az ügyészség az ügyet innentől átvette - tette hozzá.
Kérdésre válaszolva elmondta: a fiatalember bizonyos előkészületeket már tett, például vásárolt a csőbomba összeszereléséhez szükséges anyagokat, de ezt a későbbiekben a nyílt nyomozás fogja feltárni. Megerősítette, hogy az iszlám hitre áttért férfi megfelelő körülmények között élt és szocializálódott, egy fővárosi egyetem hallgatója. "Egy teljesen normális, átlagos magyar 21 éves fiatalemberről beszélünk" - fogalmazott.
Hatalmas mennyiségű adatot foglaltak le, amelynek elemzése napokba, de akár hetekbe is telhet - közölte.
Arra a kérdésre, hogy a férfi megnevezett-e konkrét rendezvényt, Hajdu János azt mondta: erre nem áll módjában jelenleg válaszolni, de később elképzelhető, hogy tud majd. Időpontról sem tudott beszámolni, de hozzátette: attól tartottak, hogy ez a közeljövőben megtörténhet.
Az MTI kérdésére, hogy magányos elkövetőről van szó vagy lehetnek tettestársai Magyarországon, Hajdu János azt válaszolta: ők is vizsgálják ezt, de egyelőre nem merné egyiket sem biztonsággal állítani.
A Fővárosi Törvényszék szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A döntés jogerős.
Zoom
Magyar Nemzet: a foci-Eb-n akart robbantani
A lap értesülése szerint a kedden elfogott magyar férfi több magyarországi helyszínen is robbantani akart. Elsőként a labdarúgó-Eb budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban, ahol 70 ezer ember életét veszélyeztethette volna. Ugyanakkor a Balatonon turisták tömegébe is bele akart hajtani személyautóval.
Az egyetemista férfi a darkweben chatelt iszlám radikálisokkal, és így sodoródott a szélsőségesek közé.
A TEK bizonyítékai állítólag olyan súlyúak, hogy nemcsak az alapos gyanút támasztják alá, hanem a majdani büntetőperben is perdöntők lehetnek.
A férfitól lefoglalt robbanószerkezet mellett vélhetően kép- és hangfelvételek is lehetnek a hatóság birtokában, amelyek a szélsőséges iszlamista nézeteket valló, robbantássorozatra készülő férfi tevékenységét dokumentálják bizonyító erejűen.
A Magyar Nemzet értesülései szerint a Terrorelhárítási Központ felderítői folyamatosan monitoringozzák a lehetséges terroristákat hazánkban, így bukkantak rá a 21 éves magyar iszlamista férfira, aki robbantások elkövetésére készülődött.
A felderítők a beszerzett információk ellenőrzése, elemzése és értékelése során azonosították a férfit, valamint összegyűjtötték a bizonyítékként számításba vehető tényeket és adatokat, és átadták a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnek.
2. frissítés: "azt várta, hogy a paradicsomba jut"
"Mártírhalált" is vállalt volna az a 21 éves fiatalember, akit kedden fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK), mert a megalapozott gyanú szerint terrortámadást tervezett Magyarországon elkövetni - mondta a TEK főigazgatója az M1-en szerda este.
Hajdu János közölte: a fiatalember az Iszlám Állam által működtetett zárt fórumon kifejezetten ajánlkozott arra, hogy olyan típusú támadást hajtson végre Magyarországon, amely nagy tömegeket érint. Nagy valószínűséggel ő kereste a lehetőséget, hogy ilyen támadást véghez vihessen - közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy a nyomozást az ügyészség folytatja.
Megemlítette: hasonló típusú támadás, elfogás Magyarországon még nem történt, de Európában már találkoztak ezzel a jelenséggel. Példaként említette a nizzai merényletet, ahol 2016 júliusában a francia nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot néző tömegbe hajtott egy teherautó. A terrortámadásban 86-an haltak meg, több mint 200-an megsebesültek.
A fiatal elfogásának körülményeiről elmondta: Kecskeméten olyan taktikát alkalmaztak, amely nem adott lehetőséget az ellenállásra, az akcióban tűzszerészt, kutyát, robotot is bevetettek, és mindent, ami rendelkezésre állt.
A főigazgató nem erősítette meg azt a sajtóinformációt, hogy a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság magyar-portugál mérkőzésén akart volna robbantani a gyanúsított.
A rendelkezésre álló adatok alapján kijelentette, hogy a fiatalember a tettétől "azt várta, hogy a paradicsomba jut", vagyis - Hajdu János értékelése szerint - ezzel felesküdött az Iszlám Államra, emiatt azonban terrorszervezet tagjává válhat, ami súlyosabb bűncselekményt jelenthet.
Az esettel összefüggésben a rendőr altábornagy az illegális migrációra is felhívta a figyelmet, külön kiemelve a rendőrség és a katonaság munkáját, valamint a határon felhúzott kerítés hatékonyságát. Az MTI szerint hozzátette: a TEK és a védelmi szolgálatok megelőző munkája eddig eredményre vezetett, és eddig csak Nyugat-Európában láttunk ilyen típusú bűncselekményeket.
3. (csütörtöki) frissítés: indul a telexes mosdatás: csak önmagát kereste szegény
Javarészt ügyvédek, bírók, ügyészek élnek Kecskemétnek azon a kertvárosi, meglehetősen jómódú részén, ahová kedden délután negyed háromkor a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei nagy erőkkel vonultak ki.
„A területet teljesen lezárták, a levegőben sokáig egy drón is cikázott, a szomszédok ki sem léphettek a kapun, így gyakorlatilag mindenki a kerítésen belülről, a saját kertjéből figyelte a történéseket” – idézte fel az egyik nő az elfogás körülményeit. „Aztán láttuk, hogy valakit a földre visznek”.
A 21 éves V. Kende volt az. A Kecskeméti Piarista Gimnázium volt tanulója Budapesten járt egyetemre, és látszólag sziklaszilárd, biztos háttérrel rendelkezett: ügyvéd és pedagógus szülőkkel. Őt gyanúsítják azzal, hogy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon olyan beszélgetésekben vett részt, melyek a terrortámadásra való felkészülésről, az azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról és módszerről szólt. Mivel a férfi az Iszlám Állam által működtetett felületen kommunikált, az Iszlám Államnak hűségesküt téve ajánlkozott támadásra, ezzel ő is a terrorszervezet részévé vált.
Hajdu János, a TEK főigazgatója szerda délután azt nyilatkozta, hogy a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat.
A fiatalember védője a Telexnek azonban azt mondta, hogy „amit a TEK állít, nem felel meg a valóságnak”.
„Nem igaz, hogy robbanószerkezetet, vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg” - mondta Jován László védő.
Több olyan elektronikai eszközt viszont lefoglaltak a család házában, amelyen megtalálhatók a férfi angol nyelvű üzenetváltásai. „Ezeknek a tartalmát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismeri el” – tette hozzá Jován.
Bár egyes sajtóértesülések szerint a férfi az egyik budapesti Eb-meccsen robbantott volna, Balatonon pedig turisták közé hajtott volna, a TEK a Telexnek csütörtökön ezekre az értesülésekre úgy reagált, hogy „a TEK főigazgatója nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint a magát iszlamistának valló férfi a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban akart robbantani”.
V. Kendét a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják. A bíróság szerdán elrendelte a letartóztatását, csütörtökön délelőtt pedig újra kihallgatták.
A Telex-cikk utolsó mondata pedig mindent visz:
A 21 éves egyetemistát a helyiek csak ritkán látták a környéken. Egyesek szerint sokszor csak a számítógépét bújta, más vélemények szerint egy fiatal srác, aki önmagát kereste, és belesodródott ebbe az egészbe.
4. frissítés: ügyvéd az apa
A Ripostnak megszólalt a terrorizmussal vádolt 21 éves kecskeméti férfi ügyvédként dolgozó édesapja. A lapnak egyelőre csak annyit mondott, hogy jelenleg védőügyvédet keresnek a fia számára, illetve hogy mindent meg fognak tenni a védelme érdekében.
Az édesapa elmondta azt is, hogy várhatóan csütörtök este egy részletesebb tájékoztatást is kiadnak majd a történtekkel kapcsolatban.
Munkásként csöngetett be egyikük a férfihoz, amikor pedig kijött a házból, leteperték őt a kommandósok – mondta már a Borsnak az egyik szomszéd az elfogásról. A szomszédok azt is elmondták: semmi sem utalt arra, hogy a 21 éves gyanúsított terrorcselekmény elkövetésére készülne, így még őket is meglepte, hogy elvitték szerdán.
A férfiről azóta a csütörtöki kormányinfón az is kiderült, hogy egyetemen tanul, valamint hogy még az édesanyja sem tudott semmit arról, hogy fia iszlám radikalistává vált, és csatlakozott az Iszlám Államhoz.
(Index)
5. frissítés: csak cseverészett róla, de nem akarta megtenni - állítja az iszlamista
Tagadja a bűnösségét az a 21 éves kecskeméti V. Kende, akit TEK-esek fogtak el terrorcselekmény előkészülete miatt. Jován László, a gyanúsított védője korábban a Telexnek azt mondta, hogy nem találtak robbanószerkezetet, vagy ahhoz szükséges eszközöket a házkutatás során, viszont több olyan elektronikai eszközt is lefoglaltak, amelyen megtalálhatók a férfi angol nyelvű üzenetváltásai. V. Kende ezek tartamát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismerte el.
Ezt megerősítette a 24-nek Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője is. Bagoly elmondta, hogy a kutatás során nem foglaltak le robbanóanyagot. Elmondása szerint elektronikus adathordozókat foglaltak le az ügyészek, az azon lévő kommunikációk pedig egyértelműen alátámasztották a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját. Úgy fogalmazott:
A gyanúsított részletes vallomást tett a kihallgatásán, de nem tett beismerő vallomást. Az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot viszont tagadta.