– Különböző felméréseket, híreket olvasva gyakran halljuk, a magyar átlagbérek nincsenek túl előkelő helyen az Európai Unióban, hogy csak Romániát és Bulgáriát előzzük, de az az igazság, hogy még csak nem is ez a legnagyobb gond – fogalmazott Lantos János, a Mi Hazánk Munkaügyi Kabinetének elnöke.
– A KSH időről időre közzéteszi az úgynevezett átlagbéreket, legutóbb ebből pedig az derült ki, hogy egy átlag magyar bruttó keresete 435 ezer forint, ami átszámítva nettóba, mintegy 289 ezer forint. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz! Azt is tudjuk, a hideg statisztika alapján lehetséges, hogy tényleg ennyi, de ha az átlag alatt annak köznapi válfaját értjük, tehát, hogy egy átlagos magyar dolgozó menyit visz haza, akkor ez hazugság, és ildomosabb volna a mediánt számolni, mert az felel meg jobban a valóságnak – mutatott rá.
Zoom
– Mert ez így nem más, mint cinikus provokálása az embernek, persze, a papír sok mindent elbír, de azért ezzel a mozdulattal markáns formában fejezzük csak ki véleményünket, mit gondolunk erről, és térjünk rá a mai magyar valósága
– nyomatékosította, és e ponton kettétépte azt a papírt, melyen a KSH adatai voltak olvashatóak.
– A Mi Hazánk Mozgalom szerint kormányokon átívelően, tehát az elmúlt 30 évben mindig volt egy réteg, de egy több millió főt számláló réteg, amelyen folyton be volt csapva, amely folyton semmibe volt nézve, ez pedig a magyar dolgozó, ha úgy tetszik, a magyar munkás. Pedig az ő erkölcsi és anyagi megbecsülésük nem részlet, de alap és egy ország jelenét és jövőjét meghatározó kérdés! Meglátásunk szerint három fő problémakör mérgezi a munkavállalók életét, melyekről egyenként is órákat lehetne beszélni, azonban egyelőre szorítkozzunk a lényegre – folytatta Lantos, majd felsorolta a Mi Hazánk követeléseit, melyek az alábbiak:
  1. Mint mondtuk, Magyarországon általánosan alacsonyak a bérek, nem csoda, ha százezrek vándorolnak külföldre, ez ellen azonnal tenni kell, mert ez megkerülhetetlen nemzetstratégiai kérdés.
  2. De általában véve azt mondhatjuk, számos visszásság, csapnivalók körülmények nehezítik a dolgozók életét, még élesebben fogalmazva, nagyon sok helyen a munka törvény könyvét csak egy papír rongynak tekintik, de szintén jelentős probléma, hogy az elmúlt 30 én kormányai a multik barátai voltak, de semmiképpen sem a kis- és közepes magyar vállalkozások pártolói.
  3. És ami mintegy keretbe foglalja az egészet, ma Magyarországon nincs jelentős munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetiség romokban, így nem is várhatunk változást.
– A Mi Hazánk Mozgalom tehát gyökeresen és radikálisan szeretne a fenti három problémához hozzányúlni. A magyar dolgozó többet érdemel, a magyar munkás megbecsülést érdemel, ezért a mai naptól meghirdetünk egy akciósorozatot, ami nem jelent mást, minthogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, már most is, ellenzéki pártként, hogy közös ügyünket előrevigyük.
Mert tévedés ne essék, ők és mi egyek vagyunk, ugyanonnan érkeztünk, ugyanazokkal a napi problémákkal küzdünk, nem a néptől elrugaszkodott világban élünk, ezért a mi győzelmeink, a mi sikereink, és ezt üzenjük minden fizetésből élő magyarnak, a ti győzelmeitek és sikereitek is lesznek
– zárta gondolatait.