Magyarország a NATO afganisztáni feladatvállalása okán 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket is evakuált Afganisztánból az országot sújtó háborús helyzet miatt.
Zoom
Az afgán állampolgárok karanténba kerültek Röszkén és Tompán, ahol túlesnek a kötelező egészségügyi vizsgálatokon, szükség esetén védőoltást kapnak, és PCR-tesztekkel is ellenőrzik az esetleges Covid–19- és egyéb fertőzöttségüket.
A karantén lejártával a Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas Vámosszabadi Befogadóállomáson, illetve szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szálláson helyezik el őket – közölte Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.
Zoom
A városvezető a Facebookon azt írta, hogy kapacitástól függően 18–22 család kerülhet Balassagyarmatra, érkezésük legkorábban szeptember 3–10. között várható. A polgármester közlése szerint döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón.
„Az ide érkező kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos, vagy bűnöző, a családok felnőtt tagjai éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat, jól ismerik Magyarország értékrendjét, többen beszélik is nyelvünket. A szállón a családok 30 napig, illetve az idegenrendészeti, ill. menekültügyi eljárások végéig tartózkodhatnak, minden ellátási költségüket a Belügyminisztérium illetékes szervei finanszírozzák” – írta Csach Gábor.
A polgármester közölte azt is, a kimenekítettek érkezése napjától megerősítik a Közösségi Szálló létszámát, a rendőrség pedig fokozottan őrzi a Szálló biztonsági, bűnügyi portyaszolgálatát, illetve minimum két pár járőrautóval is jelen lesz a környéken, idézi a hvg.