A zsidó újév alkalmából boldog, édes új esztendőt kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi zsidó közösség minden tagjának - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn az MTI-vel.
Zoom
A kormányfő ünnepi üzenetét tartalmazó levelet idén is a hazai zsidó szervezetek vezetőinek kézbesítették - tette hozzá.
Orbán Viktor úgy fogalmazott: a teremtett világ rendje szerint a sötétséget felváltja a világosság, a nagy esőzéseket napsütés követi, a keserűbb napok után pedig mindig édesek jönnek. Olyan évtől búcsúzunk most - folytatta -, amely bizony sokat adott baljós fellegekből és sajnos keserűségből is, "ezért bízom abban, hogy a sófár hangja idén egy több örömöt adó időszak kezdetét is jelzi".
Zoom
Frissítés: Karácsony sem akart lemaradni - a zsidók szempontjából teljesen mindegy, ki lesz a kormányfő
A budapestieknek "és a szerves részüket képező fővárosi zsidóságnak" is küzdelmes, áldozatokkal járó időszakra kell visszatekintenie, de az előttünk álló év a megbékélés, a megnyugvás ideje lesz - közölte Karácsony Gergely főpolgármester a zsidó újév alkalmából hétfőn a Facebook-oldalán.
Karácsony Gergely bejegyzésében szeretettel, barátsággal és szolidaritással teli új évet kívánt a zsidó közösségnek.
A bejegyzés szerint a "rós hásáná" eredendően csendes és meghitt ünnep, a zsidó közösségek ilyenkor az egész világon számot vetnek az év történéseivel, és reményekkel telve várják az új esztendő beköszöntét.
A koronavírus-járvány nemcsak az emberi kapcsolatokat, hanem a közösségek szolidaritását is próbára tette - írta, kiemelve: most, hogy a járvány elleni küzdelem sikeressége az emberek döntésein múlik, ismét felértékelődik a közösség ereje, hiszen "ezeket a döntéseket nemcsak önmagunkért, hanem szűkebb és szélesebb közösségünk érdekét figyelembe véve kell meghoznunk". Hozzátette: egymás tisztelete, az empatikus, felebaráti hozzáállás a másik emberhez nem csak a járvány idején kínálja a túlélés, a megerősödés lehetőségét. Szerinte ez az egyetlen járható út az élhető jövő felé.
Az emberi élet törékenységével, a világ sűrűsödő bizonytalanságaival csak együtt, egymással összekapaszkodva lehet szembenézni - írta a főpolgármester, aki úgy fogalmazott: "ha a hasonlót, ha a közöst keressük a másikban, és nem tesszük ki magunkat a békétlenek szűklátókörűségének, az mindannyiunk boldogulására válik".