Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Zoom
Fotó: Twitter
Kuleba az ICTV ukrán televízió Szólásszabadság című műsorában beszélt erről hétfő este, nyilatkozatát másnap reggel idézték ukrán hírügynökségek.
"Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából. Ez csapás, és mi megfelelőképpen fogunk rá válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés" - fogalmazott Dmitro Kuleba.
A tárcavezető szerint mindazonáltal az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökelnökletével tartották volna meg szeptember 29-30-án, még az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása előtt "mondták le". (Az ukrán külügyminisztérium ezzel kapcsolatos hétfői közleményében az ülés "elnapolásáról" volt szó.)
"Tudtuk, hogy odarepül (Budapestre) az orosz küldöttség, és aláírják a megállapodást. És ők, aláírva ezt a megállapodást, már tisztában voltak az álláspontunkkal. Ez nemcsak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása. Más lépéseket is teszünk Ukrajna nemzeti érdekeinek védelméért ebben a helyzetben" - hangsúlyozta Kuleba, további részletekbe nem bocsátkozva.
Hétfői hivatalos közleményében az ukrán tárca azt írta: Kijev az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.
A tárcavezető az interjúban azt is kifejtette: nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát. "Ők más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamosan érjenek el haladást a kapcsolatokban Ukrajnával és a kapcsolatokban Oroszországgal. De ez a játék nem folytatható örökké, előbb-utóbb konfliktusba torkollik" - így Dmitro Kuleba.
Frissítés: ők is bekérették a nagykövetet
Az ukrán külügyminisztérium bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról - közölteke kedden az RBK-Ukrajina ukrán televízióval Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő.
Megerősítve, hogy az ukrán nagykövetet bekérették a budapesti Külügyminisztériumba, kijelentette: "Az ukrán külügyminisztérium hasonlóképpen behívja Magyarország nagykövetét Kijevben, hogy tudomására hozza az elvi álláspontunkat" - mondta a szóvivő.
Az RBK-Ukrajina emlékeztetett Kijev álláspontjára is, amely szerint az orosz gázszállítás Magyarországra Ukrajna megkerülésével "aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát", másrészt a megállapodás komoly csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra. A külügyi szóvivő hozzátette, hogy az ukrán fél határozott intézkedéseket tesz a nemzeti érdekek védelmében.
(MTI)
Korábban írtuk: