Orosz Anna veszi át a Momentum vezetését, miután a párt korábbi elnöke, Fekete-Győr András az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében a vártnál gyengébben szerepelt, messze elmaradva saját pártjának támogatottságától. Ő maga 3,5 százalékot szerzett, miközben pártja a 106 egyéni körzetből 15-ben indíthat összellenzéki támogatással jelöltet a Fidesz ellen a jövő évi parlamenti választáson. A párt alapításában kulcsszerepet játszó Fekete-Győr vasárnap bukta el a saját maga ellen kért bizalmi szavazást.
Zoom
Fotó: Bődey János / Telex
A Széll Kálmán téren hétfőn tartott sajtótájékoztatón a leköszönő Fekete-Győr András arról beszélt, hogy a Momentum erősödni tudott az előválasztás első fordulója után. A vasárnapi bizalmi szavazásról azt mondta, a miniszterelnök-jelölti eredmények alapján a küldöttek úgy döntöttek, hogy rá „máshol van szükség”. 27 éves kora óta volt a Momentum elnöke, most 32 éves, 5 és fél évig volt a párt vezetője – sorolta. Egy centrista középpártot építettek, egy olyan közösséget, ami hisz abban, hogy a politikának vissza kell adni a becsületét és a tisztességét – mondta. Legyen egy szabadabb, képzettebb, gazdagabb ország Magyarországból, továbbra is ezért dolgozik a politikában Fekete-Győr, aki megköszönte a támogatást.
Orosz Anna arról beszélt, hogy vasárnap a párt küldöttgyűlése nem szavazott bizalmat Fekete-Győrnek, ezért Orosz ügyvezető elnökként automatikusan a párt vezetője lett addig, amíg meg nem választják az új elnököt. A párt új vezetője azt mondta, emberséges, igazságos és zöld Magyarországért fog dolgozni. Az ellenzéki előválasztás első fordulóját „katarzisnak” nevezte. Megismételte, hogy a párt Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában.
A Telex kérdésére Fekete-Győr arról beszélt, hogy szerencsétlen kijelentés volt az a korábbi mondata, hogy a Momentum „királycsináló lehet” az előválasztás második fordulójában. Kérdezték azt is, mi a véleménye arról, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök kifogásolta, hogy Márki-Zay „gyurcsányozik”. Fekete-Győr szerint nagyon nagy a tét, de messze nem olyan durva az előválasztás hangneme, mint mondjuk az USA-ban. És jó, ha még most jönnek elő ezek az egymással kapcsolatos „demokratikus kritikák”, ezeket mérlegelve tudnak megfelelő döntést hozni a választók.
Valóban volt olyan kritika párton belül Fekete-Győrrel szemben, hogy nem járta megfelelő mértékben a vidéket, és hogy rosszul szerepelt a Partizán egy korábbi műsorában? – érkezett egy másik kérdés. Fekete-Győr szerint a jelöltjeik 95 százalékát meglátogatta a kampány során, ezzel szerinte nem lehetett gond. A Partizán-interjúról viszont elismerte, hogy „földbe állt” akkor a párt kampánya.
Orosz Anna szerint a párt stratégiája alapvetően nem fog változni Fekete-Győr elnöki pozícióból való távozásával. Fekete-Győr szerint még „érni, tapasztalni” kell, mert fiatal pártról van szó.
Egy újságíró megkérdezte, tudják-e már, hogy mennyi helyet kapna a közös pártlistán a Momentum abban az esetben, ha Dobrev nyerne. Semmilyen erre vonatkozó megegyezés nincs, és ugyanez igaz arra az esetre is, ha Márki-Zay nyer. „Nincs erre még képlet" – mondta Orosz Anna.
Orosz Anna arról is beszélt, hogy a párt küldöttgyűlése bizalmat szavazott a párt elnökségének, tehát a hattagú testület marad az eddigi összetételben, és minél előbb szeretnék megtartani az elnök személyéről döntő küldöttgyűlést.
(Telex nyomán)