Csak a népszavazás, illetve az ehhez szükséges aláírásgyűjtés ügyében kérdezhettek a baloldali ellenzék közös, szerdai sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter új sajtófőnökének köszönhetően – derül ki a baloldali miniszterelnök-jelölt közösségi oldalára felkerült videóból.
A baloldali népszavazás apropóján rendezett eseményen a pártok megjelent képviselőinek nyilatkozatait követően először a sajtótájékoztatót témájában tettek fel kérdéseket a sajtó megjelent munkatársai. Elsőként a népszavazás kezdeményezőjét, Karácsony Gergelyt illette a válaszadás joga, azonban Márki-Zay Péter sajtófőnöke ellentmondást nem tűrően közölte a főpolgármesterrel, hogy mindössze egy mondatban válaszolhat. És bár volt, aki próbálkozott, a sajtófőnök rövid úton „lekeverte”.
A sajtótájékoztató egy pontján, egy nem az említett két témába vágó kérdés (a videón ugyan nehezen hallható, de a kérdés a Telex cikke szerint Márki-Zay frakcióját érintette volna) kapcsán a baloldal miniszterelnök-jelöltje kénytelen volt beismerni: "Én szívesen válaszolok, de a Judit itt azt mondja, hogy a témához ragaszkodunk.”
A jelenetet követően Márki-Zay Péter kínosan mosolyogva még egyszer megkérdezte, válaszolhat-e, de sajtófőnöke nem engedte meg.
Márki-Zay: Válaszolhatok?
Sajtófőnök: Nem.
(Mandiner nyomán)