Ellenőrök szálltak ki a nem állami fenntartású Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz, ahol 160 gyerek írta volna a felvételijét. Szabálytalanságra hivatkozva hazaküldték a diákokat, a szülők értetlenül állnak a történtek előtt.
Szombaton nagyjából negyed órával 10 óra előtt kéttucatnyi kormányhivatalnok ment ki a budapesti Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz, amelynek épületében a HVG tudomása szerint nagyjából 150 diák írta volna meg a központi felvételit. Nem sokkal 10 óra után a jelenlévő diákokkal közölték, hogy nem írhatják meg a magyar nyelv felvételit, legfeljebb csak a matematikát, vagy dönthetnek úgy, hogy jövő hét csütörtökön írják majd meg mindkettőt. Végül ez utóbbi mellett döntöttek.
"A Kürt Alapítványi Gimnázium demokratikusan működő iskola. A szabályokat az iskolapolgárok közösen alkotják, ezek az iskola minden tagjára vonatkoznak.
Iskolánk demokratikusan működő, széles értelemben vett befogadó, diákközpontú iskola, ahol a hangsúly az együttműködésen, elfogadáson, tolerancián, sokszínűségen, kreativitáson, szabad, önálló gondolkodás fejlesztésén van" - olvasható az iskola bemutatkozásában.
A lap úgy tudja, hogy az ellenőrök azért fújták le a felvételit, mert a gimnázium egyik termében felügyelő tanár 10 óra előtt pár perccel nyitotta ki a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékot.
A szülők felháborodtak. Egy szülő a hvg.hu-nak azt mondta: szerinte nonszensz, hogy egy ilyen eset miatt ennyi gyerek mai felvételije lehetetlenült el. "A gyerekeknek szeptember óta erről a felvételiről szólt az életük, nem aludtak, stresszelnek. Erre most kiderül, hogy nem írhatják meg" - fakadt ki egy szülő, nem rejtve véka alá a véleményét, miszerint azért bántak az ellenőrök ilyen szigorúan a Kürttel, mert nem állami, hanem alapítványi iskola.
A lap kereste az iskola vezetését is, de egyelőre csak írásban tudták feltenni a kérdéseiket.
Időközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki a központi felvételikről:
Egy intézményben találtak szabálytalanságot a középfokú felvételi vizsgák alatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.
Szombaton írta meg a középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emmi által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező mintegy 73 000 tanuló - emlékeztettek.
Hozzátették, hogy a vizsgák az előző évben már bevált járványügyi előírások betartása mellett, rendben zajlottak.
Mint írták, a vizsgák szabályszerű lebonyolítását a vizsgahelyszínek mintegy húsz százalékánál ellenőrizte a fenntartó vagy a kormányhivatal.
A közlemény szerint egy intézményben jelentős szabálytalanságot találtak, itt a magyar feladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat biztosíthatott a visszaélésre, így az adott vizsgahelyszínen a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy 160 tanulónak a pótidőpontban kell megírnia.
Frissítés: Kürt Alapítványi Gimnázium: hibáztunk
Elismerte a Kürt Alapítványi Gimnázium vezetője, hogy az ő hibájukból maradt el a központi felvételi. 9 óra 30 perckor bonthatták volna csak fel a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékot, ehelyett 9 óra 10 perc körül nyitották ki.
"Iskolánkban a mai középfokú iskolákba történő felvételi magyar része nem zajlott le. Ennek oka az volt, hogy az iskola munkatársai a felvételi lehető legjobb, időben történő előkészítése érdekében nem az előírás szerinti időpontban, nem 9 óra 30 perckor, hanem hamarabb, 9 óra 10 perc körül nyitották ki a magyar feladatlapokat. A hatósági ellenőrzésre érkező Fővárosi Kormányhivatal munkatársai ezt észlelték, ezért elrendelték a magyar felvételi elhalasztását" - írta a hvg.hu megkeresésére Molnár Lajos, a Kürt Alapítványi Gimnázium vezetője.
Molnár tájékoztatása szerint a magyar felvételit a pótnapon, január 27-én, csütörtökön tudják megírni a felvételizők iskolában. "A matematika felvételi esetében a felvételizők dönthettek, hogy megírják-e ma a felvételit vagy sem. Aki úgy döntött, hogy nem írja ma meg, annak ugyancsak a pótnapon, január 27-én, csütörtökön lesz erre lehetősége szintén az iskolánkban. Az érintett családok, diákok és szülők elnézését kértük a helyszínen is, illetve a honlapunkon közzétett közleményünkben is. A szabályok, előírások betartására minden esetben nagyon ügyelünk. Ez nem jelenti azt, hogy ne fordulna elő, hogy hibázunk. Ez esetben is ez történt, a legjobb szándék mellett is. Az ügyben természetesen vizsgálatot indítottunk, s a szükséges intézkedéseket meg fogjuk hozni" - írta az iskolavezető.
(HVG - MTI nyomán)