A magyarországi kóser hagyományok megismertetése, újraélesztése és a zsidó közéletben végzett munkája elismeréseként Scheiber Sándor-díjat kapott Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) elnöke szerdán. Az egyetlen hazai kóser pékség vezetője állami elismerését Soltész Miklós államtitkártól vette át a budapesti Zsilipben. A politikus Ukrajnából menekülő újabb zsidó közösségek hazai elhelyezéséről is említést tett a rendezvényen, írja a Neokohn.
Zoom
Kipában a "kereszténydemokrata" államtitkár
Soltész Miklós, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, zsidó nemzetpolitikáért, zsinagógákért egyházügyekért és országhódító nemzetiségekért felelős tárca nélküli miniszter nevében méltatta a díjazottat, egy fontos bejelentést is tett:
Arra készülünk, hogy több száz orthodox zsidót fogadjunk be a közeljövőben.
Zoom
A részletekkel kapcsolatban egyelőre csak annyit mondott a Neokohn helyszíni munkatársának, hogy, ahogy eddig is, a szándék továbbra is megvan a kormányzatban arra, hogy segítséget nyújtsanak a háborús helyzet miatt otthonaikat elhagyni kényszerőlő zsidó emberek számára.
Zoom
Fotók: zsidó.com
Tóth Gábor, az EMIH díjátadón megjelent kabinetfőnöke Soltész szavaira reagálva a lapnak azt mondta, hogy
szervezés alatt van közel ezer ember magyarországi elszállásolásának biztosítása. Az ukrán vallásos közösség tagjai jelenleg nincsenek életveszélyben, hiszen a közelmúltban Lengyelországba érkeztek, de úgy érzik, hogy Magyarországon a fejlettebb vallási infrastruktúra miatt is nagyobb eséllyel tudnák megélni hitüket.
Talán ennek a fajta szerkezeti átalakulásnak, vallási szokások biztosításának egyik “megkerülhetetlen alakja” éppen az idén Scheiber-díjat kapott Győrfi László, aki 12 évvel ezelőtt kezdett bele a kóser pékárúk forgalmazásával – mindezt Szabó György fogalmazta meg laudációjában.