Orbán Viktor miniszterelnök is felkerült a Mitrovorec szélsőjobboldali internetes oldal Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára. Az oldalon már több tízezer ember neve szerepel, olyan személyes adatokkal, mint a születési dátum, útlevélszám és lakcím. Szakértők szerint a honlap üzemeltetői az ukrán belbiztonsági szervek közreműködése nélkül nem juthattak hozzá ilyen adatokhoz. A halállistának is nevezett adatbázis félelmet kelt a helyi magyarok körében, sokan emiatt hagyták ott állásukat - közölte a HírTV.
Zoom
A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krímet - ultranacionalista körök így listázzák "Ukrajna ellenségeit".
Néhány éve, amikor Gerhard Schröder volt német kancellár került föl a listára, a német külügyminisztérium kifogásolta a Mirotvorec működését, amire Andrij Melnyik ukrajnai német nagykövet úgy érvelt: miután magánkézben van a portál, illetve a szólásszabadsági kérdéseket is felvet, Kijev nem tudja korlátozni ennek a működését. Ugyanakkor, amikor ellenzéki médiumokat, televíziókat "kellett" bezárni, azt minden további nélkül meg tudták tenni.
A kárpátaljai magyar közösség is alaposan megszenvedte a Mirotvorec működését az elmúlt években. Folyamatosan kerülnek fel az általuk kettős állampolgároknak vélt kárpátaljai magyaroknak a személyes adatai. Főleg azoké, akik hivatalokban, intézményekben valamilyen tisztséget is betöltenek. Nyilván súgnak nekik más helyekről, és sokakat valóban megijeszt ez a halállista. Emiatt állami tisztségeket hagytak ott az elmúlt években, hiszen félelmet kelt a helyi magyar közösségben a portál működése.
Egyébként már Orbán Viktor kormányfő előtt is felkerültek magyar politikusok, Szijjártó Péter külügyminiszter már jó ideje rajta szerepel, de Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is felkerült a listára, ami után a biztonsági szervek házkutatást tartottak nála otthon, és nem sokkal utána jelent meg az ő neve ezen a listán, vagy éppen Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos is szerepelt a listán.
Most, hogy a magyar kormányfő is felkerült, ez nyilván kapcsolatba hozható a kirobbant háborúval, és azzal a folyamatosan elhangzó ukrán kritikával, hogy Magyarország nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának. Azt a sokrétű és hatalmas humanitárius segítségnyújtást, amit Magyarország mégis hozzátesz a háború problémáinak megoldásához, a háború elől menekülők problémáinak enyhítéséhez, kettős mércét alkalmazva nagyvonalúan túllépnek ukrajnai körök.