A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya csoportosan elkövetett garázdaság bűntett miatt hivatalból indított eljárást, miután néhány fiatal 2022. május 1-jén reggel 6 óra körül a VII. kerület, Dohány utcai zsinagóga előtt kiabált, többen náci karlendítést imitáltak, szemetet dobáltak, kukát rugdostak és levizelték az épület falát.
A fővárosi nyomozók május 3-ára azonosították a négy feltételezett elkövetőt. A 16, 20, 21 és 22 éves budapesti lakosokat gyanúsítottként hallgatták ki.
A fiatalok beismerték és megbánták tettüket, amit ittasságukkal magyaráztak - írja honlapján a rendőrség.
Niedermüllert megrázta a nem zsidó képződmények viselkedése
Frissítés: a Mazsihisz agymosásra hívja a részeg karlengetőket
Négy budapesti fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel elkövetett csoportos garázdasággal - közölte szerdai sajtótájékoztatóján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra hívta fel közleményében az elkövetőket: "látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát, és nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír".
Csécsi Soma szóvivő elmondta, a 16, 20, 21 és 22 éves fiatalok beismerték a bűncselekmény elkövetését, tettüket mindannyian megbánták és ittasságukkal magyarázták.
A sajtóban megjelent felvételek tanúsága szerint a négy fiatal a zsinagóga előtt randalírozott, egyikük belerúgott a kerítésbe, társa egy kukába. Az ittasnak tűnő fiatalok egyike a felvétel szerint náci köszöntést, Sieg heil!-t (Győzelem, üdv!) kiabált, míg ketten náci karlendítést mutattak be. A videón az is látható, hogy szemetesből kiszedett sörösdobozzal dobják meg az épületet, majd ketten levizelik a zsinagógát.
A szóvivő elmondta: a BRFK az ügyben hivatalból rendelt el nyomozást csoportosan elkövetett garázdaság miatt, akkor még ismeretlen tettesek ellen. Két napon belül azonosították a fiatalokat, akiket kedden gyanúsítottként hallgattak ki.
A náci jelképekre vontakozó újságírói kérdésre Csécsi Soma azt mondta, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik az eljárás, mert a fiatalok magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkoztatást keltsen. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy más bűncselekmény is megvalósult-e.
A Mazsihisz az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a zsidóságban fontos alapelv a megtérés (tesuvá), amelynek feltétele, hogy ne csak szavak, hanem tettek is kísérjék.
"Ezért arra hívjuk fel az elkövetőket, hogy látogassák meg a Dohány utcai zsinagógát és az ahhoz kapcsolódó gettómúzeumot, nézzenek szembe azzal, hogy az általuk bemocskolt épület milyen jelentőséggel bír, és lássák meg, hogy a náci karlendítés milyen bűnökhöz társul" - fogalmaztak.
A Mazsihisz közölte, megadják a szakértő segítséget "ehhez a szembenézéshez".
(MTI)