Elítélte a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédében szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren.
Novák Katalin tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak - mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.
Zoom
Antiszemétizmus elleni küzdelem: pipa. Most a putyini agresszió elítélésén volt a sor, hol máshol, mint a beiktatási ünnepségen (kép: MTI/Koszticsák Szilárd)
Jelezte: Magyarország nem semleges, "az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk", az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.
Az államfő közölte azt is: Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.
Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.
Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai (egy magyarnak: kárpátaljai - a szerk.) magyarság érdekeiért is.
(MTI)