Igaz, a lengyel miniszterelnök-helyettes szerint bár Magyarország nyíltan ellenez Oroszország elleni uniós szankciókat, "ha jelenleg nem is, de Franciaország, Németország és néha Hollandia is ugyanezt csinálja, csak finomabban”.
Keményen bírálta Magyarországot Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes egy választókkal tartott eseményen a lengyelországi Sochaczew városában – írja a Wprost című lengyel lap.
Zoom
2018-ban még jobb volt a viszony, de ez pont nem erről a képről derül ki (fotó: Darko Vojinovic / AP)
A lap emlékeztet arra, hogy az EU szankciókat akart bevezetni a Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesének számító Kirill pátriárkával szemben, ám Magyarország tiltakozása miatt az orosz ortodox egyház vezetőjét levették a szankciós listáról. Kaczyński az uniós szankciók elleni magyar tiltakozással kapcsolatos kérdésre azt válaszolta:"
Nos, ezért a Kirillért nagyon kis árat kellett fizetni az ilyen esetekben szükséges egyhangúságért. De valóban nagyon komoly probléma van Magyarországgal jelenleg, amelyet én nem kívánok félvállról venni.
A Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt elnöke azonban azt mondta, hogy míg Magyarország nyíltan ellenez szankciókat, addig Franciaország, Németország és néha Hollandia is ezt csinálja, csak „finomabban”.
Amikor a finomabb, de hasonló tartalmú játszmáról van szó, az elsősorban Franciaország, Németország és néha Hollandia esetében érvényes, ha jelenleg nem is
– fogalmazott.
Kaczyński úgy véli, hogy a háború valószínűleg sokáig elhúzódik, és az oroszok megpróbálnak legalább részsikereket elérni.
(Népszava)