Népszavazási kezdeményezést nyújtott be hétfőn az Országos Választási Bizottságnál Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője; az ellenzéki politikus azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.
Zoom
Nem kell a szomszédba mennie a jól jövedelmező saulfordulásért
A kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton arról beszélt: az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak referendumot, miközben a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból.
Egy ilyen súlyú kérdésben megkerülhetetlen a népakarat, ami kizárólag népszavazás útján jeleníthető meg - fogalmazott, jelezve, kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy "az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti".
Hozzátette, három éve, az európai parlamenti választás kampányában pártja már azt nevezte tétnek, "megengedjük-e Orbán Viktornak, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból"; akkor ezt a kijelentését az ellenzéki pártok is megmosolyogták, ám a miniszterelnök legutóbbi tusványosi beszédből teljesen egyértelművé vált, hogy ez a célja.
A politikus jelezte: a kezdeményezést technikai okokból magánszemélyként nyújtotta be, mert még nem jegyezte be a bíróság pártelnökké választását, a Jobbik elnöksége azonban támogatja a lépést.
Hasonlót szeretne Gyöngyösi MSZP-s elvtársa is:
A többi elvtárs nem ért egyet
Áltevékenység a NER-rel együttműködő ellenzékiektől:
Felesleges riogatás:
Hazárdjáték:
Frissítés: nem volt hosszú életű Ujhelyi ötlete - megsértődött a Fidesz-bérencezés miatt
"Fiókban hagyom a népszavazási kérdésemet az ellenzék megosztottsága miatt" - írja újabb bejegyzésében. Hozzáteszi:
Hamisan úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban – immár a Jobbikkal együtt - én megyek szembe az autópályán az ellenzéki forgalommal. Attól tartok, hogy az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét.
Válaszol a Momentumnak is:
A Momentum Mozgalom részéről a komment-háborúban megjelenő megjegyzés és buta érv, miszerint „Ujhelyi a Fidesz megrendelésére cselekszik” pedig egyszerűen nevetséges, gyalázatos és méltatlan. Ha van EP-képviselő, aki mindig vállalta a rendszerrel szemben való kőkemény konfliktust, akkor az éppen én vagyok. Az engem most Fidesz-bérencnek nevezők többsége még nem volt a politika közelében, amikor a jelenlegi hatalom pribékjei már az én bábumat akasztották fel a Köztársaság téren. Az ország érdekében teszem a dolgom és teszem a jövőben is. Remélem egy év múlva nem fogjuk bánni, hogy az ellenzék ennyire megosztott volt egy ilyen fontos kérdésben.
A teljes bejegyzés további vidám percekért:
2. frissítés: ex-momentumos Pottyondy: "megteremti az esélyét, hogy a Mi Hazánk legyen a legerősebb ellenzéki párt"
3. frissítés: a moslékadalékok ötlete a darwini logika felől közelítve: