Újabb kínai akkumulátorgyár épülhet Debrecenben. 2025-től az Eve Energy akkumulátorcella-gyártó lehet a BMW Debrecenben készülő elektromos autóinak fő beszállítója, olvassuk a hírekben.
Zoom
A CATL németországi gyára (fotó: MARTIN SCHUTT/dpa Picture-Alliance via AFP)
Néhány nappal világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL magyarországi beruházásának bejelentése után kiderült, hogy 2025-től a szintén kínai Eve Energy akkumulátorcella-gyártó lehet a BMW Debrecenben készülő elektromos autóinak fő beszállítója - értesült a Reuters.
A hírügynökség úgy tudja, a szerződéseket már alá is írták, azonban egyelőre egyik fél sem erősítette ezt meg hivatalosan. A cikk emlékeztet, hogy a CATL szintén 2025-től kezdi meg a hengeres akkumulátorok szállítását a BMW-nek. Az autómárka szeptember elejére ígért akkumulátorral kapcsolatos bejelentéseket. A CATL múlt héten jelentette be, hogy szintén Debrecenben építi fel Európa legnagyobb, évi száz gigawattórás akkumulátorgyárát az európai autógyártók ellátására. Legnagyobb ügyfele azonban a Mercedes-Benz lesz.
Csakhogy van ennek az egésznek komoly árnyoldala is, természetesen erről nem beszélnek a médiában, így úgy gondoltuk, portálunkon mindenképpen teret kell engednünk ennek az álláspontnak is.
- A napokban derült ki, hogy a szomszédságunkban fog épülni az akkumulátorgyár. Ezt mi nagyon nem szeretnénk! Se a zaját, se a szagát, se a mérgező anyagait, se a vízfogyasztását. Nálunk a tanyán nincs vezetékes víz, fúrt kutak vannak. Ha az elapad, nekünk nincs honnan pótolni. Nem azért költöztünk ide, hogy egy akkumulátorgyár mérgező leheletét szagoljuk - nyilatkozta név nélkül portálunknak az egyik közelben lakó érintett.
- Minket nem kérdezett meg senki, hogy szeretnénk-e ezt az egészet, vagy nem. Sajnos a földet már el is vették a gazdától, és megkezdték legyalulni óriási területen a drága termőföldet. Élhetetlenné teszik ezt a csendes, jó levegőjű tanyavilágot, és a természetet - folytatja.
- Körülbelül fél éve jelentkeztek földvásárlók az egyik gazdánál, közölték vele, hogy megveszik a földjét, mert kell az iparosításhoz. Jobbnak látta eladni, mert tudta, hogy úgyis elveszik tőle a végén, így legalább jó árat kapott érte. Eddig nagyon ment a titkolózás, hogy mi lesz itt, senki nem tudta. Most derült ki a napokban, amikor a hírekben bemondták, milyen sikeresen tárgyaltak az akkumulátorgyár idehelyezéséről, hogy ez lesz itt a mi szomszédságunkban - fejti ki.
- Még a debreceni lakosok sem szeretnék, hogy ez ide épüljön, nemhogy mi, akik itt élünk. Végiggondolva, nem csak az egészséget rombolja és a természetet, de a tanyát eladhatatlanná teszi, a vizünket ihatatlanná teszi, tehát anyagi kárt is fog okozni bőven - zárja gondolatait, mi pedig természetesen a jövőben is figyelemmel fogjuk kísérni az ügyet.
L. J. - Kuruc.info