Toroczkai László szerint nem hallottunk újat Orbán Viktortól. A Mi Hazánk vezetője szerint krízishelyzet van, igazi nemzeti konzultációra lenne szükség, de amit ma hallottak, az nem valódi konzultáció.
Zoom
A politikus feltette a kérdést, ha a kormány és az emberek is elutasítják a szankciókat, akkor
ön, miniszterelnök úr, a versailles-i csúcson miért szavazott mégis ezeknek a szankcióknak az elindítására?
Toroczkai László úgy látja, hogy a kormányfő máshogy beszél itthon és külföldön. A pártelnök aláhúzta: a kormány számíthat a Mi Hazánk támogatására, ha őszintén akarja képviselni a magyar nemzet érdekeit Brüsszelben.
Az ellenzéki képviselő a Mi Hazánk javaslatai közül többek között ismertette: pártja azt kérte, hogy csökkentsék a rendszerhasználati díjat, vagy engedjék el, ehhez képest emelték.
Azt sem értik, hogy az áfatartalom esetében miért nem térnek el az eddigi gyakorlattól.
Toroczkai László a digitális adó bevezetését sürgette, példaként említve a Facebookot és a Google-t.
A vagyonadóra is kitért, sávos vagyonadót javasolnak, de megjegyezte: „a kormány nem hallja a javaslatainkat”.
Frissítés: Orbán a "romákat" támogató programok leállítását nem tudja támogatni
A kormányfő Toroczkai Lászlót arról tájékoztatta, hogy a szankciókat hathavonta szavazzák meg, ezért a konzultáció nem időszerűtlen, hiszen újabb és újabb meghosszabbítások előtt állnak. A szankciók megszavazása ügyében arra hívta fel a figyelmet: Magyarország kiharcolta, hogy Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra ne vonatkozzon az olajszankció. A lengyelek kérésére nem a szankciók megvétózását választották, hanem a kivétel elérését. A nukleáris termékekre vonatkozó szankciókat nem engedik napirendre venni, a gázra vonatkozó szankciókat is azért nem tűzik napirendre, mert Magyarország bejelentette, hogy nem szavazná meg. A többi szankció megvétózása, függetlenül attól, hogy Orbán Viktor észszerűnek látja-e azokat vagy sem, azt jelentené, hogy megbontanák az európai egységet, de a miniszterelnök rögzítette: egyensúlyt kell tartani az európai egység és a legfontosabb magyar érdekek megvédése között.
Orbán Viktor a rendszerhasználati díjról elmondta: annak tekintélyes része azért létezik, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetni a rendszerre, ha ezekből kevesebb lenne, akkor alacsonyabb lenne a rendszerhasználati díj. Az áfacsökkentést sem tartja észszerű javaslatnak, az ebből befolyó bevételeket a rezsicsökkentési alapba teszik. Az áfacsökkentésről az a tapasztalatuk, hogy az nem az emberekhez, hanem a cégekhez és a kereskedőkhöz jut el.
A vagyonadót sem támogatják, ehhez az összes magyar vagyonát állami nyilvántartásba kellene venni. Orbán Viktor megjegyezte: az extraprofitadót a bankokra, telekommunikációs cégekre és a kereskedelmi hálózatokra vetették ki, ezeknél mind nagy számban vannak külföldiek.
A romákat támogató programok leállítását nem tudja támogatni – jelezte Toroczkai Lászlónak.
(Index)