Továbbra sem készíthet másolatot büntetőügyének nyomozati iratairól Tánczos Gábor és ügyvédje, de szabadon betekinthetnek az iratokba, ami egy esetleges perújítási kérelem előterjesztéséhez szükséges lehet - közölte szerdán Pozsonyi János, a Vas Megyei Bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivő. Tánczosék fellebbeztek a végzés ellen.
Az emberölés bűntette miatt 2002 februárjában jogerősen 13 évi szabadságvesztésre ítélt, idén januárban feltételesen szabadult Tánczos Gábor és védője, Somos Zoltán május elején írásbeli kérelmet terjesztett elő a Vas Megyei Bírósághoz a büntetőügy több ezer oldalas teljes nyomozati iratanyaga, az eredeti színes fényképek és videofelvételek másolatának elkészítése iránt.
"A Vas Megyei Bíróság a rendelkezésére álló törvényes határidőn belül a kiadás iránti kérelmet elbírálta, és azt megtagadta. A végzés ellen az elítélt és védője május 20-án fellebbezést nyújtott be a Győri Ítélőtáblához" - tájékoztatott a megyei bíróság szóvivője.
Pozsonyi János kifejtette: a megyei bíróság a másolatok kiadása iránti kérelem teljesítését azért tagadta meg, mert a törvény szerint a büntetőeljárás során keletkezett iratokról másolatot csak folyamatban lévő ügyben lehet kiadni. Miután Tánczos Gáborral szemben a büntetőeljárás jogerősen befejeződött, perújítási indítványt pedig még nem kezdeményeztek, a szóvivő szavai szerint a bíróságnak a másolatok kiadására törvényes lehetősége nem volt.
Az elutasító végzésében ugyanakkor a megyei bíróság tájékoztatta az elítéltet, hogy a büntetőügyben keletkezett iratok tanulmányozására neki és a védőjének is "korlátlan lehetősége van, így a perújítási indítvány esetleges előterjesztéséhez szükséges adatok, tények, irattanulmányozás útján is bármikor beszerezhetők, megismerhetők". Az iratok egy részéről az eljárás során már eleve kértek és kaptak másolatot" - egészítette ki a bíróság elutasító végzésének indoklását a szóvivő.
(MTI)