Szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés - ezt közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az Újbudán meggyilkolt Baumann Péter rendőr főhadnagy ügyében történt vizsgálat alapján. Az ATV Híradó által megkérdezett ügyvéd viszont azt állítja: "aránytalan volt", hogy a menekülő gyanúsítottat lábon lőtték. "Sz.", azaz Szakács Szilárd jelenleg a budapesti Igazságügyi Intézetben van megfigyelés alatt, ahol legkevesebb 30 napot tölt majd.
Zoom
"A kivizsgálás megállapította, hogy mind a lőfegyverhasználat, mind a munkatársaim által alkalmazott egyéb kényszerítőeszközök használata, alkalmazása jogszerű és szakszerű volt és az arányosság követelményének is megfelelt" - közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője keddi sajtótájékoztatóján a Bauman Péter posztumusz rendőr főhadnagy meggyilkolásakor történt intézkedésről.  Hozzátette, a vizsgálatot a tények teljes körű és meretében, minden egyéb körülményre kiterjedően folytatták le.
"Önmagában az intézkedés, ismerve a hatályos szabályokat, aránytalan volt" - ezt már Németh Márk ügyvéd mondta az ATV Híradójának.
Zoom
Nagy valószínűséggel róla van szó
De azért a rendőrök védelmére kel...
A jogász ugyanakkor elmondta azt is, hogy a rendőröknek egy különleges helyzetben nagyon gyorsan kellett döntést hozniuk.
"Álláspontom szerint teljes mértékben aránytalan volt az, hogy a menekülő gyanúsított vonatkozásában lőfegyvert használunk, de mindenképpen a rendőrök védelmére szeretnék kelni abban az esetben, hogy nem mindennapos szituáció ez" - tette hozzá Németh Márk, végül nagy kegyesen úgy fogalmazott, "nagyon nehezen mérték fel, hogy valójában mi lett volna a megfelelő intézkedés".
"Sz." Szilárdot január 15-én a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetbe szállították, ahol legkevesebb 30 napig tartózkodik majd.
Fodor Miklós igazságügyi orvosszakértő az ATV Híradó kérdésére elmondta, hogy drogelvonást is el kell végezni rajta, mégpedig annak érdekében, hogy kihallgatható legyen. Úgy látja a szakember, hogy Szakács akkor sem kerülheti el a felelősségre vonást, ha az eljárás végén azt állapítják meg, hogy nem beszámítható.
"Mindenképp vádlott lehet, ettől függetlenül, csak megállapítják, hogy milyen fokban volt beszámítható a gyilkosság elkövetésekor [...]. Enyhe fokról szó sem lehet, mert három embert szúrt meg, és az egyik meghalt" - hangsúlyozta Fodor Miklós.