A Háárec című héber nyelvű napilap tegnap elbocsátotta a 2006 óta vendégrovat-vezetőként esszéket és hírmagyarázatokat publikáló Gádi Taub (57) történészt, írót, egyetemi előadót. Az elbocsátás egyik oka az volt, hogy Gádi Taub a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) előadásokat tart, s ezzel támogatja az antiliberál-demokrata Orbán Viktort és kormányát. Az izraeli likudos hírközlési miniszter máris bejelentette, hogy megvonják az állami hirdetéseket az általa „bolsevik utálatosságnak” nevezett Háárec újságtól – írja az ice.co.il és az msn.com hírportál.
Zoom
Gádi Taub (fotó: Fb)
A Háárec baloldali izraeli napilap tegnap megszüntette Gádi Taub történész, egyetemi előadó állandó publikálási lehetőségét. Gádi Taub történész, író, neokonzervatív hírmagyarázó, forgatókönyvíró, az Amerikai Egyesült Államok történelmének doktora, a Jeruzsálemi Héber Egyetem vezető előadója, a Likud és Binjámin Netanjáhu miniszterelnök elkötelezett híve. Taubnak heti rovata volt a Háárecben, amit a tegnapi napon az újság rovatvezetője a következő két indokkal szüntetett meg: 1. A demokratikus értékeket valló újságnak védekezni kell a demokrácia elleni agresszív és azonnali támadásokkal szemben. 2. Taub csatlakozása az antiliberál-demokrata Orbán Viktor magyar államelnökhöz (sic!) közeli Mathias Corvinus Kutatóintézethez (sic!).
Zoom
Gádi Taub Binjámin Netanjáhu választási gyűlésén szónokol (fotó: Fb)
Álon ’Idán, a Háárec rovatvezetője a Gádi Taubnak írt elbocsátó levélben a többi között leszögezte: ellentétesnek tartja azt, hogy Taub egyrészt tagja az MCC Collegiumnak, másrészt pedig heti rovata legyen a Háárecben. Mégpedig azért, mert az MCC Orbán Viktorhoz közelálló, őt támogató intézet, amely olyan értékeket népszerűsít, amelyeket a Háárecben mi a demokráciára nézve fenyegetőnek és veszélyesnek tartunk. Nem fogadhatjuk el tényként azt, hogy a Háárecben publikálási fórumot kapjon olyan személy, aki egy ilyen intézet (MCC – H. J.) munkájában tevékeny részt vállal.
Zoom
Gádi Taub előadása a Mathias Corvinus Collegiumban (fotó: mcc.hu)
A Háárec elbocsátó levelének elolvasása után Gádi Taub ezt csiripelte a Twitteren:
Legfrissebb: a Háárec megszüntette a heti rovatomat.
A hivatalos indoklás:
1. A demokrácia védekezik, s ezért nincs helye a reformokat pártoló cikkeknek.
2. Orbán ügynöke vagyok.
A valódi ok: nem szabad kimondani az igazságot.
Az alkalmatlannak talált írásom rövidesen napvilágot lát a Midában. További részletek nemsokára.
Zoom
Gádi Taub a Twitteren jelenti be elbocsátását és annak okát
Slomó Kár’i, a Netanjáhu-kormány likudos hírközlési minisztere a Twitteren a következőképpen reagált Gádi Taub kirúgására:
Cselekedni fogunk annak érdekében, hogy ennek a bolsevik utálatosságnak (a Háárec újság – H. J.) megszüntessük a hirdetésekből származó állami finanszírozását.
H. J. – Kuruc.info