"A szörnyű veszteség egész Európáé, az egész világé, a magyar zsidóságot ért veszteség pedig az egész nemzet örök vesztesége" - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, amelyet a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezett pénteken Budapesten.
Zoom
Évről évre gyomorforgatóbb alázkodási szövegeket találnak ki (fotó: MH/Purger Tamás)
Vitályos Eszter felidézte: hetvennyolc éve szabadították fel "a nácizmus szimbólumává vált lágert, Auschwitz-Birkenaut, ahol minden harmadik áldozat magyar volt". (De ha magyarok voltak, miért a zsidók lába előtt csúszik-mászik emiatt is a kormány?... - a szerk.)
Zoom
Illusztráció: fineartamerica.com
Magyarország tanult a múltból, a magyar kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Itthon és a nagyvilágban is elkötelezetten és következetesen kiáll ezen "alapértékek" mellett - hangsúlyozta, rámutatva: ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt "zsidó és nem zsidó magyarok", ma Magyarországon "együtt tervezzük a jövőnket".
"A gonosz újra és újra hatalomra akar törni felettünk" - figyelmeztetett -, ezért "felmérhetetlen minden ember személyes felelőssége, kiállása".  Azt mondta:
Ma azért fohászkodom, hogy a holokauszt emberségre, bátorságra, igazságra tanítson minket.
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael nagykövete elmondta, "az emberiség történelmének legsötétebb fejezetében elhunyt hatmillió áldozat között csaknem 600 ezer magyar volt".
A mai olyan nap, amikor hangosan fel kell szólalnunk mindazok ellen, akik bagatellizálják vagy tagadják a holokausztot - mondta. Hozzátette: "a mérhetetlen gyűlölet egy egész generáció lelkét szennyezte be, mégis, mind a mai napig vannak olyan emberek, akik nem is tudnak a holokausztról, és világszerte aggasztóan kevés a holokausztismeret".
A nagykövet azt állította: "az antiszemitizmus nemcsak a zsidó emberek, hanem az egész civilizációnk problémája, a gyűlölet megfékezésének pedig az oktatás, az ismeretek terjesztése a legjobb módja".
(MTI nyomán)