Az ukrán külügyminisztérium beidézi Íjgyártó Istvánt, Magyarország Ukrajnai nagykövetét, hogy panaszt tegyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos „elfogadhatatlan” megjegyzései miatt – közölte a minisztérium szóvivője.
Az al-Dzsazíra szerint Oleg Nikolenko azt írta a Facebookon, hogy Orbán újságíróknak azt mondta, Ukrajna a senki földje, és Afganisztánhoz hasonlította.
Zoom
Karikatúra kínai szemszögből (kép: Chen Xia / Global Times)
„Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele” – mondta. Hozzátette: „A magyar nagykövetet behívjuk az ukrán külügyminisztériumba egy megbeszélésre. Fenntartjuk a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzunk”.
Frissítés: Szijjártó: sem szavakban, sem tettekben nem kívánunk belekeveredni a háborúba
Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba – húzta alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Mandiner megkeresésére.
„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba” – reagált a lapmegkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.
Ezen háborodtak fel a kijevi senkik - részletesebben
Orbán Viktor csütörtökön a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő újságírók 15 fős csoportját – írja az előzményeket összefoglalva a 24.
Az eseményről Rod Dreher készített összefoglalót az American Conservative számára. A Nyugat háborúban áll Oroszországgal című írás azokat a beszélgetéseket foglalja össze, amelyeken a miniszterelnök néhány kiválasztott külföldi újságíróval folytatott aktuális politikai kérdésben, főként az Oroszországgal, az ukrajnai háborúval és az Európai Unió helyzetével kapcsolatban.
A beszélgetésen a beszámoló szerint Orbán határozott nemmel válaszolt arra, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne. Ehhez azonban Orbán gyorsan hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul. Dreher tudósítása szerint a miniszterelnök Brüsszelt okolja minden rosszért, ami az elmúlt 30 évben történt Európában.
A tudósítás szerint Orbán a következőket is elmondta:
  • a Nyugat el fogja veszteni az ukrajnai háborút, de az még sokkal rosszabbra fordul. Szerinte Putyin nem veszíthet, de nem is fog, mert jön a választás, és ott nem indulhat, ha kudarcot vall
  • Putyin célja az, hogy irányíthatatlan roncsot csináljon az országból, éspedig azért, hogy azt a Nyugat ne tudja trófeaként felmutatni. Mi több, ez már sikerült is, Ukrajna olyan, mint Afganisztán: a senki földje
  • elképzelhetetlennek tartja, hogy államcsíny buktassa meg Putyint, arról nem beszélve, hogy aki követné, csak még vadabb lenne. Vagyis a puccs nem oldana meg semmit
  • közölte, nem könnyű neki Tanács-ülésekre járnia, hiszen ott ő a homokzsák. Hogy ezt elviselje, ahhoz erős gerinc és az a meggyőződés szükséges, hogy a választók akarata fontosabb, mint az ellenfelek véleménye.
     
(Mandiner - 24 nyomán)