„Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is” - válaszolta a 444 megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium, miután a szlovák védelmi miniszter azt mondta, Magyarországon is képeznek ki ukrán katonákat.
Zoom
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A minisztérium szerint ettől függetlenül „Magyarország álláspontja nem változott”: nem támogatnak olyan lépést, „ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába”.
Korábban írtuk: Szlovák védelmi miniszter: Magyarországon is képeznek ki ukrán katonákat
Puskaporos hangulatban zajlott a szlovák külügyminisztérium által szervezett hétfői beszélgetés Nagymihályban, ahol a tárca vezetője, Rastislav Kácer miniszter és Jaroslav Nad védelmi miniszter az orosz-ukrán háborúról fejtette ki véleményét.
Zoom
Jaroslav Nad és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón január 27-én (fotó: MTI)
A #HlbokáOnline beszélgetéssorozat 23. részét forgatták a felvidéki városban, ahol egy oroszbarát csoport is összeverődött az eseményre. Miattuk nehéz volt elkezdeni a beszélgetést, annyira hangosan ordítoztak a teremben. A két miniszter ennek ellenére egészen jól tűrte a barátságtalan környezetet, írja a Paraméter.
Nad egy kérdésre válaszolva elmondta, Csehország és Lengyelország nagyobb mértékben támogatja Ukrajnát az orosz agresszor elleni harc során, mint Szlovákia. És "ki másnak segítenénk, ha nem a szomszédunknak?" - tette fel a kérdést a szlovák védelmi miniszter, aki arról elmélkedett, hogy a szomszéd országnak szinte kötelességünk segítő kezet nyújtani.
Mire a hangoskodó hallgatóság soraiból valaki bekurjantotta, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat ebből az egészből.
Erre Nad a következőket mondta: "a magyarok is segítenek - az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud" - zárta rövidre a reakcióját a szlovák miniszter: