Megtalálták Suhajda Szilárdot a Mount Everesten, de nem volt olyan állapotban, hogy lesegíthessék a hegyről – fogalmazott Pintér László szakíró a TV2 Mokka című műsorában. A világ legjobb serpái keresik az eltűnt magyar hegymászót, az esélyei nagyon-nagyon csekélyek, de a család és az itthoni csapat bizakodó.
Ahogy azt csütörtökön megírtuk, tudják, hol lehet Suhajda Szilárd, el is indult egy keresőcsapat a megtalálására – a realitás azonban az, hogy minimális esélye van annak, hogy élve megtalálják.
A hazai háttérstáb május 25-én reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.
Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta – olvasható a bejegyzésben. A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy megpróbálnak helikopterrel olyan magasságba repülni, hogy látható legyen a magyar mászó, miközben három serpa elindul a felkutatására.
Pintér László hegymászó szakíró telefonon jelentkezett be a TV2 Mokka című műsorában, és megerősítette, hogy valóban Suhajda Szilárdot láthatták a Mount Everesten.
Egy hegymászócsapat megtalálta Szilárdot a Hillary-lépcső magasságában, de nem volt olyan állapotban, hogy tudjanak segíteni neki. Ők a saját klienseikkel törődve, az ő életükért felelve lejöttek a hegyről. Ezt az információt csak 10-12 órával később tudtuk meg, miután a serpa lejött a hegyről. Az esélyei nagyon-nagyon csekélyek, de bizakodunk.
A hegymászásról mint hobbiról és szenvedélyről azt mondta: „ez nyilván egy kicsit magasabb szint, mert az ember élete lehet a tét, de alapvetően a mászó a nyugalmat, a megvilágosodást, az élményt, a saját határainak feszegetését keresi. Nehéz szavakba önteni, ez egy nagyon nemes történet. Maga a küzdelem, ami visz előre az úton, attól lesz teljesebb az ember”.
Pintér László szerint minden mászás előtt tisztázni kell a lehetőségeket és a veszélyeket. Hozzátette: „teljesen világos mindenki számára, hogy bármi benne van a pakliban, de mindig úgy indulnak útnak, hogy hazajönnek”.
A szakíró a mentés körülményeiről és fejleményeiről egyelőre nem osztott meg több információt, mert a csapat arra koncentrál, hogy a műveletet sikerrel véghez tudják vinni, utána kommunikálnak róla.
A legjobb serpák vannak úton érte. Nem kizárt, hogy csak szombaton lesz bővebb információ.
A szakújságíró a család privát szférájának tiszteletben tartását is kérte, hiszen Legindi Tímea nemcsak Suhajda Szilárd felesége, hanem csapatának kommunikációs vezetője is.
(Index)