Több hónapja nem tudja megkezdeni torontói főkonzuli szolgálatát Bencsik János, a Jobbikból 2020-ban kilépő volt országgyűlési képviselő, írja a Szabad Európa. Diplomáciai forrásoktól a lap úgy tudja: kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek is tiltakoztak Bencsik kinevezése ellen a korábbi "szélsőséges" megnyilvánulásai miatt.
Zoom
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ellenzéki politikusok társaságában, jobb oldalán Bencsik János, a Jobbik akkori budapesti elnöke (fotók: MTI/Szigetváry Zsolt)
A Szabad Európa magyarázata alapján a nagykövetekkel ellentétben a főkonzuloknak nincs szükségük befogadónyilatkozatra, ám Bencsik kinevezését egyelőre ellehetetleníti, hogy – bár februárban letette a konzuli vizsgát – nem kapott kanadai vízumot.
A portál arról is ír, hogy a Torontói Holokausztmúzeum júniusi megnyitója előtt az esemény szervezői külön jelezték a főkonzulátusnak, hogy Bencsik "nemkívánatos vendég".
A Szabad Európa Bencsik több, az Alfahíren megjelent írása mellett idéz egy Torontóban élő magyar-kanadai állampolgárt, aki szintén bejelentést tett a volt jobbikos politikussal szemben, ő azt mondja:
Elég nagy magyar zsidó közösség él itt, Torontóban. Kanada egy liberális és befogadó ország. Itt ha jelzed a képviselőnek, hogy valakinek korábban antiszemita, rasszista megjegyzései voltak, azzal foglalkozni fognak.
Zoom
2019. július 5-i idill a moslékkal, Bencsik is ott várja az asztalról leeső morzsákat
Bencsik János 2009 óta a Jobbik tagja volt, a parlamentbe 2019-ben került be, majd 2020-ban, Jakab Péter elnökké választása után távozott a pártból, és független képviselőként folytatta. Később pártot alapított Polgári Válasz néven, mely végül nem indult el a 2022-es országgyűlési választáson. 2022 végén derült ki, hogy a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca négy évre Torontóba küldené főkonzulnak.
A magyar külügyminisztérium, Magyarország torontói főkonzulátusa, Kanada budapesti nagykövetsége és Bencsik János egyelőre nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire, a kanadai külügyminisztérium szóvivője pedig csak annyit, hogy "a kanadai kormány nem nyilatkozik a diplomáciai kinevezések állapotáról".
(24)