Szokatlan lépésre szánta rá magát egy lajosmizsei büfé tulajdonosa. Egy listát függesztett ki, amelyen közli azokat az utcákat – „no-go zónákat” –, ahová nem szállít ki ételt. A rossz környéken előfordult, hogy rátámadtak az ételfutárra. A helyiek úgy tartják, a drog ural mindent a nyomortelepen.
Zoom
Ebben a lajosmizsei utcában támadták meg hétfőn a szerencsétlen ételfutárt (fotók: Fuszek Gábor / Blikk)
Bár Európa-szerte egyre több helyen tartanak számon úgynevezett „no-go zónákat” (közbiztonságilag veszélyes területeket), ahova jobb, ha az ember be sem teszi a lábát, Magyarországon – néhány város egy-egy hírhedtebb utcáján kívül – nem igazán találkozhattunk még ilyenekkel. (A Blikk újságírói meglepődnének, ha több időt töltenének cigánydús terepen – a szerk.) Egészen idáig, ugyanis egy népszerű gyorsétterem Lajosmizsén hét olyan utcát, területet is listázott, ahova ezentúl a futárjaik nem szállítanak ki ételt. A település felbolydult, a Blikk pedig a helyszínen járt utána a meglepő döntés okainak.
A hétfőn történtek miatt az alábbi utcákba a mai naptól nem szállítunk ki: Telepi út, Szív utca, Orgona utca, Bene szél utca, Dankó Pista utca, Fülemüle utca, Bene tanya. A futáraink testi épsége többet ér mindennél! Akik ezekben az utcákban laknak és nem tehetnek róla, azoktól elnézésüket kérjük! Rendelésüket szívesen elkészítjük, ha személyesen a büfénél átveszik
– olvasható a Club 75 Büfé Facebook-oldalán.
„Sajnálatos módon a sofőrünket bántalmazták és kirabolták. Nem ez volt az első eset, hogy atrocitás érte őket ezen a környéken. Ez volt az i-re a pont, ezért döntöttünk így” – tette hozzá a vezetőség.
Zoom
Az ételfutárt ért támadás után döntöttek a „no-go zónák” feltüntetése mellett
Szerdán délelőtt a bulvárlap munkatársai a helyszínen megtalálták a büfé tulajdonosát, aki nyilatkozni nem akart, de annyit elmondott, hogy az érintett futár már jól van, a támadója akkor ütötte meg könyökkel, amikor a telefonját próbálta elvenni tőle. A tárcáját sikerült is, amiben rengeteg pénz volt. A futárjaik azon a környéken már jó ideje nem szállnak ki a kocsiból, csak az ablakon keresztül adják át az ételt, a támadás is ekkor történt. Évtizedek óta működik a vendéglátóhely, ahova egyszer be is törtek, de az alkalmazottakat rendszeresen inzultálják.
Zoom
A büfé oldalán lista mutatja, melyek azok az utcák, ahová nem vállalnak kiszállítást
– Nem ajánlom, hogy ti oda kimenjetek, meg fogják dobálni a kocsitokat kövekkel, rosszabb esetben be is törik – vetette oda az egyik blikkesnek a büfé teraszán gíroszozó Nagy László.
Biztos mindenhol adódnak problémák, de itt a kristály nevű drog minden bajnak az okozója. Egyébként én sem mennék oda szívesen, megértem a tulajdonos döntését
– magyarázta a helybéli vendég.
Zoom
László arra figyelmeztetett: jobb, ha nem is megyünk a környékre... Mi azért tettünk egy próbát – írja a Blikk
A lap információi szerint az aljas támadás a Telepi utcában történt. Ellátogattunk ahhoz a házhoz is, ahova az ételt rendelték a támadás előtt. Földút vezet az utcához, itt szemmel láthatóan a nyomor az úr, a házak többségének omladozik a fala, a kertek elhanyagoltak. Egy középkorú nő lépett a kapuhoz, akiből csak úgy dőlt a panasz.
– Felháborító, hogy a szomszédaink ilyeneket csinálnak, maximálisan elítéljük. Korábban hozzánk is betörtek, elvittek pár dolgot, de nem élhetünk félelemben. Olykor egyébként szoktunk mi is rendelni a büféből, a megváltozott helyzethez pedig majd alkalmazkodunk – mondta a lapnak két kisgyermeke társaságában Annamária. Több helyivel is beszéltünk, akik szerint a kábítószer-fogyasztás és a lopások mindennaposak a környéken. Ugyan a narancssárga trikóban baktató János is az egyik „no-go” utcában él, ő maga sincs jó véleménnyel az ott élőkről, ám az étterem döntésével sem ért egyet.
Zoom
A kétgyermekes Annamária életét is megkeserítik a szomszédok, olyan is előfordult már, hogy betörtek hozzájuk
A múltkor megkértek, hogy tegyek itt rendet, el is vertem egy-két gyereket, és még majdnem én kerültem bajba. Kis túlzással majd' minden harmadik házban drogot árulnak. Nálam mindig van gazspray, és boxer a kezemen, csak most éppen nem hoztam őket magammal. Csak eszközökkel mozgok ezen a szakaszon, hiszen akár 500 forintért is leütnek. Hiába bokszoltam sokáig, 3-4 ember és a fegyverek ellen tehetetlen vagyok
– tárta szét a kezeit a Dankó Pista utcában lakó fiatal férfi.
Zoom
János a rossz hírű környéken él, gázspray és boxer mindig van nála, nem ijed meg a saját árnyékától
Egy másik "fiatal, roma származású férfi", Zsolt is elítéli az erőszakot, ám diszkriminációnak, sőt, egyenesen rasszizmusnak tartja a büfé döntését. Szerinte csak annak a személyeknek nem kellene kivinni a rendelt ételt, akivel konkrétan probléma adódott. (Persze, hiszen akkor már meg se támadhatják a környéken az ételfutárt... – a szerk.) Megszólatatták a polgármestert is.
Mindenhol adódnak problémák...
– A városban – mint mindenhol az országban – adódnak olyan problémák, amikre megoldást kell találni. A rendőrséggel nagyon jó a kapcsolatunk, rendszeresen konzultálunk, egyeztetünk. De a polgárőrség és egy önkormányzati közterület-felügyelő is segíti a munkánkat – nyilatkozta a Blikknek Basky András.
– Nyilvánvalóan bizonyos embereket hátrányosan érint a vendéglátóhely döntése, de azt is meg kell érteni, hogy ha valakit atrocitás ért, nem szívesen vállalná fel még egyszer – fűzte hozzá a város első embere. A támadással kapcsolatban a rendőrség közölte: büntetőeljárást indítottak.
A taxisok sem hülyék
Budapesten is vannak nem hivatalos „no-go zónák”, olyan helyek, ahova a taxisok nem szívesen mennek be utasért. A VIII. kerület rehabilitáción át nem esett, rossz hírű részeinek közelében a sofőrök egy része inkább kikapcsolja a digitális fuvarirányító rendszert, hogy ne kelljen utasért bemennie a korábbi rossz tapasztalatok miatt, mert például ott felvett utasok többször is nem fizették ki a viteldíjat. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint a X. kerületi Bihari út és környéke hasonló helyszín még, ahol a sok száz lakásos háztömbök között tudnak könnyen eltűnni fizetés nélkül a csalók. A taxisok listára teszik az ilyen utasok telefonszámát, és többet nem is fogadják a megrendelését.