Négy büntetés-végrehajtási dolgozó a gyanú szerint életveszélyesen megvert egy fogvatartottat, a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette őket, a bíróság pedig pénteken elrendelte a letartóztatásukat. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte, hogy elítéli a fogvatartottak bántalmazását. /Bővített hír./
A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken azt közölte az MTI-vel, a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett négy büntetés-végrehajtási dolgozót, aki a gyanú szerint életveszélyesen megvert egy fogvatartottat.
Azt írták: a rendelkezésre álló adatok szerint szeptember 25-én reggel egy kelet-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben a vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztését töltő középkorú fogvatartott a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte az intézeti szabályokat.
Hozzátették: ezt észlelte a felügyelet, és két büntetésvégrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott. A megalapozott gyanú szerint a felügyelők - később még két társuk is csatlakozott hozzájuk - túllépték a jogszerű intézkedés kereteit és többször megütötték a férfit, akit a mentők eszméletlenül, életveszélyes állapotban vittek kórházba.
A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetés-végrehajtási dolgozókat, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését. A főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény - a bűnhalmazatra tekintettel - akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető (akár a gyilkos cigányok is kaphatnának ennyit, de ha kapnak is, akkor is "elkopik" menet közben... - a szerk.)..
A nyomozó ügyészség indítványozta valamennyi gyanúsított letartóztatását.
A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa az MTI-vel péntek délután közölte, hogy mind a négy gyanúsított letartóztatását elrendelte. A bíróság döntése nem végleges, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.
Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását.
"Az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, amelyek ellen szervezetünk minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellép" - tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkatársai még a legkevésbé együttműködő, verbális vagy akár fizikai agressziót tanúsító fogvatartottak esetében is higgadtan, jogszerűen és szakszerűen intézkedjenek. Hozzátette: a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben történt rendkívüli eseménnyel kapcsolatban a börtön a szükséges intézkedéseket megtette, az intézet parancsnoka az érintett állománytagokkal szemben fegyelmi eljárást rendelt el, és felmentette őket szolgálati beosztásukból.
"Ezen túl tovább erősítjük a börtönök felügyelőinek képzését, érzékenyítését és pszichikai felkészítését a rendkívüli események hatékony és szakszerű kezelése érdekében" - tette hozzá a kommunikációs vezető.
(MTI)