Magyarország az adásvételi szerződés értelmében kötelező erejű megrendelést adott le arra a 3 millió vakcinára, ami most a jogvita tárgyát képzi – válaszolta a hvg kérdésére a Pfizer sajtóosztálya.
Zoom
Az amerikai gyógyszergyártó magyarországi képviseletét azután keresték meg, hogy kiderült, márciusban beperelték Magyarországot egy belga bíróságon, mert a magyar állam az ukrajnai háborúra hivatkozva 3 millió Cormirnaty oltóanyagot nem fizetett ki és nem vett át.
A bírósági dokumentumok szerint a magyar kormány 21 és fél milliárd forinttal tartozik. A Kormányzati Tájékoztatási Központ Brüsszelre mutogat, mint aki rájuk kényszerítette a vakcinák megrendelését, ezt az Európai Bizottság azóta cáfolta a lap szerint.
Az ügyről hosszan válaszolt a Pfizer is, mely megerősítette az eljárás tényét.
„Az elhúzódó szerződésszegést és a felek közötti jóhiszemű megbeszélések időszakát követően a Pfizer és a BioNTech azt a nehéz döntést hozta, hogy az év elején hivatalos eljárást indít Magyarország ellen” – írták.
Hozzátették, ők arra törekszenek, hogy a 2021 májusában aláírt, az Európai Unió ellátására vonatkozó szerződésük részeként a magyar kormány által szintén aláírt, a Covid-19 védőoltásra leadott megrendelésekkel kapcsolatban Magyarország teljesítse kötelezettségeit.
A kormánnyal azonban hiába állapodtak meg a szerződésben meghatározott szállítási ütemtervről, Magyarország megtagadta a 2022-ben leszállítandó adagok átvételét és kifizetését.
„A Pfizer és a BioNTech továbbra is elkötelezett a COVID-19 védőoltás szállítása mellett, a szerződéses megállapodásoknak megfelelően és a népegészségügyi érdekeket szem előtt tartva” - írták.
Véleményük szerint végig rendkívül rugalmasak voltak, alkalmazkodtak az uniós tagállamok helyzetéhez, ideértve olyan megoldásokat, mint a szállítások átütemezése, európai gyártási lánc létrehozása, valamint egy központi raktár kialakítása.
Ezek után állapodtak meg idén májusában az Európai Bizottsággal az eredeti szerződés megújításáról. Ennek részletei továbbra is bizalmasak, de – mint írták – a tagállamok elfogadták a szerződés feltételeit, amelyet az Európai Bizottság írt alá a nevükben. A vakcinabeszerzési megállapodásokat nyilvánosságra is hozták.
„Továbbra is együttműködünk az Európai Bizottsággal és a kormányokkal, hogy pragmatikus megoldásokat találjunk a világjárvánnyal kapcsolatos folyamatosan változó szükségletekre mindeközben biztosítva, hogy a Pfizer és a BioNTech továbbra is eleget tegyen a COVID-19 védőoltások Európai Unióba történő szállítására vonatkozó valamennyi szerződéses kötelezettségének” – zárul a cég válasza.