Orbán Viktor miniszterelnök viharos hetek után adott ismét interjút a közrádiónak.
"A kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról"
Sulyok Tamás jelöléséről elmondta, hogy ilyen komoly döntések esetében mindig komoly egyeztetések vannak, az ilyesmit nem lehet elkapkodni. Jelentős döntése "Magyarországnak", hogy kit jelölnek köztársasági elnöknek, megfontoltan kell döntést hozni.
– Magyarország egy erős ország. Most baj van, lemondott az előző elnök asszony, még mindig vérzik az ember szíve. Ezek fájdalmas dolgok, de minden bajban van valami reménysugár – mondta Orbán, utalva az új államfőre és arra, hogy Sulyok Tamás mellett is sok jó jelölt volt.
Orbán azt állította: a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról, ez kifejezetten az elnök kizárólagos joga. (Csakhogy az elnök kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges - a szerk.)
Zoom
Most már ők is le vannak választva egymásról (fotó: Varga Judit / Facebook)
– Az elnök dönt, hogy igent vagy nemet mond. Az elnök asszony olyan ügyben mondott igent, amiben az egyetlen helyes döntés a nem lett volna. Ezt mindenki így érezte az országban, a jobboldalon meg különösen – mondta Orbán, aki szerint emiatt megbomlott a nemzeti egység. Ezt egy módon lehetett helyreállítani, úgy, hogy az elnök asszony ezt beismerte és lemondott.
Ezt a megbillent egységet az új elnöknek kell helyreállítania, mondta Orbán. Pedofilügyekben nincs kegyelem: Orbán reméli, hogy az új államfő ezt első felszólalásában egyértelművé fogja tenni.
– Ha már nem lehet miszlikbe vágni azokat, akik hozzányúlnak a gyerekükhöz, az a minimum, ha már elítélték őket, hogy nincs pardon és nincs kegyelem – mondta Orbán.
"Rendet kell tenni"
Orbán szerint meg kell nézni, hogy a gyermekotthonok vezetőinél megfelelő-e a kiválasztás. Attól tart, hogy az alkalmassági vizsgálatot, amit időről időre el kell végezni, azt nem megfelelően végezték el. Át kell világítani, hogy a mostani vezetők megfelelnek-e a feltételeknek. Ennek ki kell terjedni az életmódra, szexuális devianciára, pszichológiai megfelelésre. Orbán szerint "itt most rendet kell tenni, és rendet is fogunk tenni".
A kormányfő szerint az újabb szigorítás újabb vitákat szülhet Brüsszellel.
– A magyarok újra ki fogják dönteni, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülő felelőssége, azt nem előzheti meg semmilyen LMBTQ-aktivista, akit az iskola környékén sem akarunk látni, nemhogy az iskolában – mondta Orbán.
Frissítés: komoly katonai, hadiipari megállapodást kötnek a svédekkel
Orbán indokoltnak látta a kormánypárti frakciók ellenállását a svéd NATO-csatlakozás kapcsán. Többször is beszélt a svéd miniszterelnökkel, ennek a folyamatnak a lezárása történik meg a mai napon.
– Komoly katonai, hadiipari megállapodást kötünk – mondta Orbán, megjegyezve, hogy azt el kell fogadni mindkét félnek, hogy különbözőek vagyunk. Mint mondta, a svédek más értékrend szerint rendezik meg az életüket: Magyarország egy keresztény ország, a keresztény értékek alapvetőek az országunkban.
– Mi békepártiak vagyunk, a svédek pedig háborúpártiak az orosz-ukrán konfliktusban – mondta Orbán, aki szerint az értékkonfliktusok kezelhetőek, hiszen „most nem házasságot kötünk”. Felnőttek vagyunk, képesek vagyunk érdekalapon együttműködni.
– Ezt pecsételjük meg a mai napon, és hétfőn ütheti rá az utolsó pecsétet a magyar parlament a szerződésre – összegzett a miniszterelnök.
(24 nyomán)