"Nyilatkozattétel a földgázellátás biztonságának megőrzése érdekében" tárgyú, udvarias stílusú üzleti levelet küldött az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfeleinek, a múlt év végén.
A levél az idén január 1-től hatályos, a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 399/2023. (VIII. 24.) Korm. rendelet mellékleteként elrendelt "Nyilatkozat" kiállítására hívja fel a földgázfogyasztók érintett körét, amely formanyomtatvány végén olvasható a potenciális fenyegetés:
"A nyilatkozatomban szereplő nem megfelelő adatok miatti földgázvételezés a korlátozott mennyiségek terhére történő földgázvételezésnek számít, amely miatt a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 98/A. § (4) bekezdésben meghatározott ötvenszeres pótdíjfizetési kötelezettségem keletkezik."
Semmi kiemelés, semmi figyelemfelhívó szöveg!
ÖTVENSZERES PÓTDÍJ! Minimum így kellene ordítania a szívélyes levélnek, amely alapján sok kis- és nagyvállalkozás valóban ordítani fog, ha egy esetleges gázkorlátozásra sor kerül.
Zoom
Az ominózus nyilatkozattétel
Márpedig ennek megvan az esélye! Az ukrán energiaügyi miniszter ugyanis kilátásba helyezte az elmúlt nyáron, hogy a 2024. év végén lejáró orosz-ukrán gáztranzit szeződést nem fogják megújítani, ezért a Magyarországra Ukrajnán keresztül szállítandó földgáz elapadhat. 2025-től tehát reális veszélye lehet a gázkorlátozásnak, amelyet a kivételi körbe nem tartozó fogyasztók alapesetben 4 órán belül kötelesek végrehajtani. Nos, itt van a kutya elásva! A korlátozás alóli kivételezettek körét a 2008. évi XL. törvény 3.§ 75. pontja sorolja fel, de nem tartoznak e körbe pl. a vállalkozások, szervezetek nem lakás célú ingatlanai, műhelyei, garázsai, irodái.
Jó lesz tehát odafigyelni a közüzemi szerződésekre és a naprakész nyilatkozatokra mindenkinek, mert ötvenszeres pótdíjat kaphat téves, vagy hiányzó nyilatkozat esetén!
Pasztorniczky István,
a Mi Hazánk Energetikai Kabinetének elnöke