A brüsszeli rendőrség vetett véget az a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának, a NatCon-nak, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage korábbi EP-képviselő, a brexit egyik élharcosa is beszédet mondott volna.
A rendfenntartók két órával a rendezvény kezdete után érkeztek meg az európai negyed közelében lévő helyszínre, hogy közöljék a szervezőkkel: a rendezvényt megszakítják – írja a Politico nyomán az Index.
A beszámoló szerint a hatóságok közrend megzavarása miatt intézkedtek. Nigel Farage korábbi EP-képviselőnek, a brexit egyik élharcosának 11 órakor kellett volna vitaindító beszédet tartania, majd amikor színpadra lépett, azt mondta "egyszerűen szörnyű", amit a brüsszeli hatóságok csinálnak a rendezvénnyel.
Ez tényleg olyan, mint egy bádogdiktatúra. Egy technikai okot próbálnak felhasználni arra, hogy politikai érveket hangoztassanak. Azt mondták a tulajdonosnak, hogy ha nem állítják le a rendezvényt, akkor elvágják az áramot – mondta Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója a lapnak.
Alig több mint egy órával az első kiérkezés után, nagyjából 12:45-kor a rendőrség visszatért, hogy átadja a hivatalos parancsot a rendezvény helyi szervezőjének, Anthony Gillandnak, az MCC kabinetfőnökének. A rendőrség 15 percet adott neki, hogy elolvassa és aláírja a háromoldalas dokumentumot.
"Az egyik ok, amit kaptunk, és nem ez az egyetlen ok, az, hogy délután 5 óra körül lesz egy ellentüntetés, és az az elképzelés, hogy a rendőrség nem tudja megvédeni a szólásszabadságot ezen a rendezvényen" – mondta.
A Claridge rendezvényterme már a konferencia harmadik helyszíne volt, miután az első helyszín – a Concert Noble – Philippe Close, Brüsszel szocialista polgármestere nyomására elutasította őket. Ezt követően a Hotel Sofitel Brussels Europe luxusszállodába próbálták megszervezni az eseményt, amely Etterbeek liberális polgármester ráhatása miatt nem jöhetett létre a helyszínen.
Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, ahol a Claridge található, korábban e-mailben közölte a Politicóval, hogy "azonnal intézkedéseket fog tenni a rendezvény betiltása érdekében".
Nigel Farage tisztelettel adózott a Claridge tulajdonosának, "bátor tunéziai férfinak" nevezve őt, aki szembeszállt a konferenciát leállítani akaró "zsarnokokkal".
A rendőrség közölte a szervezőkkel, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a tüntetők később, délután polgári rendbontást okoznak a helyszínen. Anthony Gilland, az MCC kabinetfőnöke közölte a rendőrséggel, hogy bíróságon fogják megtámadni a polgármester döntését, hogy a konferenciát továbbra is megrendezhessék.
Frank Füredi a Mandinernek azt is elárulta, hogy Hotel Sofitel Brussels Europe-nál nagyon barátságosak voltak.
Ez egy másik része s városnak, ahol egy másik polgármester van. Mondták, hogy nem lesz baj. Aláírtuk a szerződést velük, és akkor tegnap, mikor már kezdtük építeni a dolgokat a teremben, akkor mondták, hogy az ő polgármesterük azt mondta, nem akarja, hogy ez a rendezvény az ő területén legyen – mondta, hozzátéve, hogy "a polgármester még büszke is volt, sőt fel is vágott, hogy sikerült megakadályoznia a rendezvényt".
A Mandiner szerint reggel már a Claridge tulajdonosára is nyomást próbáltak helyezni, hogy mondja vissza a rendezvényt, emiatt el is vitték az autóját. Az épületet ezt követően lezárták, és akkor még a rendőrök helyett csak bérelt biztonsági őrök biztosították a rendezvényt.
Erről Füredi azt mondta: "el akarnak hallgattatni minket, a háborúellenes, migrációellenes, szuverenista erőket. Ez egy elég izgalmas esemény. De nagyon büszke vagyok arra, hogy mindenki olyan elszántan dolgozik".
A tervek szerint a rendezvényen felszólalt volna még Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Eric Zemmour "jobboldali" író, aki 2022-ben indult a francia elnökválasztásokon.
A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia a nemzeti konzervativizmus ideológiájával foglalkozó konferencia, az Edmund Burke Alapítvány működteti.