Bodrogkeresztúr településének életét évek óta megkeseríti a haszid zsidó jelenlét, a csodarabbi sírjához szervezett rendszeres zarándoklatok teljesen átformálják a jobb sorsa érdemes községet. Ahogy 2019 óta rendszeresen, minden évben, úgy idén is részletes beszámolóval jelentkezünk majd a héten ismét fokozottan aktuális zsidójárásról, az alább látható, portálunk birtokába jutott dokumentumokat viszont külön írásban közöljük azok kiemelt fontossága miatt.
Zoom
Korábbi képeink a bodrogkeresztúri zsidójárásról
A megannyi negatív tendencia és jelenség mellett – amit a zarándoklatok teremtettek – kevesebb szó esett arról, hogy a települést érintő lezárások nem kizárólag Bodrogkeresztúr infrastruktúráját és mindennapjait, de a helyi (kis)vállalkozásokat is hátrányosan érintik. Az értékesítésből, munkából származó, ezeknek a vállalkozásoknak lételemét képző bevétel kiesését természetesen senki sem téríti meg, a problémát okozó haszid zsidóság pedig végképp nem – pedig, ahogy azt már sokszor tapasztalhattuk, keretük lenne rá.
Az idei településlezárás – és így a zarándoklat tetőfoka – idén május 9. és 13. között esedékes, ez egyben az az időintervallum is, amely a helyi vállalkozásokat padlóra küldi.
Zoom
Bodrogkeresztúri helyi vállalkozók egy csapata végső elkeseredésében a belügyminiszerhez, Pintér Sándorhoz fordult, hogy oldja meg a helyzetet, amely vagy a település lezárásának feloldását jelenti (ezzel együtt a rendezvény legalább részletes korlátozását), vagy az ominózus időszakban keletkezett kár megtérítését meg megtéríttetését.
Zoom
Az anyagi károkon túl fontos megjegyezni azt is, hogy a településen élők az alapvető szükségleteiket sem tudják fedezni, alapvető feladataikat sem tudják ellátni, vagyis egy normálistól eltérő életet kell hogy éljenek a zsidók miatt. Erről a Pintérnek küldött levélben is részletesen írnak a szóban forgó vállalkozások képviselői, a „félelmetes létszámú” zarándoklat „ellehetetleníti a mindennapi életükhöz való jogaikat”.
Zoom
A dolog pikantériája, hogy a dokumentumban elhomályosított aláírók között van olyan vállalkozás is, amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, miközben a NER – pontosabban annak egy része – hajbókolva támogatja a haszid zsidókat és célkitűzéseiket.
Zoom
A bátor kezdeményezés mindenképpen dicséretet érdemel, azonban több mint kétséges, hogy egyáltalán kapnak-e érdemi választ a kezdeményezők. Május 6-án a Belügyminisztérium munkatársa továbbította az e-mailben elküldött levelet a Miniszterelnökség részére, várjuk a további fejleményeket.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info