"Izrael demokratikus vezetőit nem lehet összemosni gyilkos terroristákkal" - írják közleményükben. Alább olvasható a teljes szöveg.
Zoom
Grósz Andor Mazsihisz-elnök és Jichak Herzog izraeli államfő 2024 februárjában Jeruzsálemben (fotó: Szombat)
Elfogatóparancsot nem lehet kiadni hazájukat védő politikusok ellen, Izrael demokratikus vezetőit nem lehet összemosni gyilkos terroristákkal. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) botrányosnak tartja, hogy ez megtörténhet a művelt világban.
Példátlan a legújabbkori történelemben, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte Izrael miniszterelnöke és védelmi minisztere ellen. A főügyész lépése arcpirító cinizmus, hiszen a két izraeli vezetőn kívül a Hamász három terroristája ellen készülnek kiadni elfogatóparancsot. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint elfogatóparancsot nem lehet kiadni hazájukat védő politikusok ellen, és Izrael demokratikus vezetőit nem lehet összemosni gyilkos terroristákkal.
A Mazsihisz álláspontja szerint botrányos, hogy ez megtörténhetett a művelt világban. Félő, hogy a hágai főügyész döntése csak újabb muníciót szolgáltat a palesztinpártiságba és Izrael állam bírálatába csomagolt antiszemita megmozdulásokhoz szerte Európában és a világban.
Ennek az ügynek egyetlen lehetséges kimenetelét tudjuk elképzelni: a hágai főügyész vonja vissza döntését, és terroristákra sújtson le a törvény erejével, ne olyan politikai vezetőkre, akiknek hazájuk biztonsága az első.