Az elmúlt napokban az északkeleti tájak kivételével sokat száradt, szikkadt a talaj felszín közeli rétege, így jól lehet haladni az őszi munkákkal, és a következő napok száraz, nagyrészt napos időjárása tovább szárítja a talajt - írta agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.
Kifejtették: az elmúlt tíz napban nyugaton, északnyugaton és északkeleten 15-25 milliméter eső esett, ami meghaladja a sokéves átlagot, míg a középső országrészben és a Tiszántúl déli felén elmarad attól. Az ország széles, délnyugat-északkeleti sávjában 20-45 milliméterrel több esett szeptember közepe óta a sokéves átlagnál. A felszínközeli talajréteg északkeleten telített állapotban van, és máshol is bőven tartalmaz nedvességet. A 20-50 centiméter közötti réteg a délkeleti tájak kivételével csaknem telített, a fél méternél mélyebb rétegben azonban az ország keleti kétharmadán sokfelé még nagyon sok nedvesség hiányzik.
A gyakran csapadékos időjárás és a sáros talaj a múlt hét második feléig sokfelé hátráltatta az őszi talajmunkákat és a gabonák vetését, azóta azonban az északkeleti tájak kivételével sokat szikkadt a talaj, a következő napok száraz, nagyrészt napos időjárása pedig tovább szárítja a felszín közeli réteget. A repce igen fejlett, jó állapotban van, és kedvezőek a körülmények az őszi gabonák korai fejlődéséhez is. Az árpa már sokfelé kisorolt, egyre több helyen bújik elő a búza is.
A következő 8-10 napban a pára- és ködfoltok feloszlása után többnyire napos, száraz idő várható, így a talajok felszín közeli része várhatóan tovább szárad, szikkad. A hőmérséklet az elmúlt napokhoz hasonlóan napközben 13-18 fok között valószínű, éjszakánként pedig jellemzően 1-5 fok közé hűl le a levegő, de az eleinte felhősebb dunántúli tájakon ennél enyhébb időre, a hidegre hajlamos helyeken pedig gyenge fagyokra lehet számítani.
(MTI)