Az egyik közösségi videómegosztó portálra került fel tavaly novemberben egy olyan videó, melyen egy társaság tagjai bejelentették, hogy megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését. Bejelentették azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni. Elmondták, hogy rövidesen megtörténik a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak, írja honlapján a rendőrség.
Íme a "megválasztott kormányzó" eskütétele és a "szkíta nemzet megalapítása" - könnyen ment mindkettő:
Az ügyben a KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárást indított. Sikerült azonosítani a szervezet tagjait, akiknek elfogására tegnap hajnalban került sor.
Zoom
Azonban a művelet tervezésekor nem volt kizárható, hogy a tagok lőfegyverrel rendelkeznek, ezért a rajtaütések végrehajtására az NNI a Terrorelhárítási Központot (TEK) kérte fel. Tekintettel a jelentős számú helyszínre és gyanúsítottra, illetve arra, hogy ezeknek a felszámolását egyszerre kellett végrehajtani, a TEK műveleti egységei mellet az elfogásokat az NNI Műveleti Szolgálatának egységei és a KR Bevetést Támogató Osztálya támogatta.
Zoom
A Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun vármegyékben, illetve Budapesten végrehajtott akcióban közel 150 rendőr egyszerre 10 helyszínen tartott elfogásokat és kutatásokat. Összesen 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.
Zoom
A társaság elszántságát tükrözi, hogy a kutatások során a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le. Ezek mindegyikét a nyomozás során szakértői vizsgálatnak vetik majd alá.
Zoom
A lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok is.
Zoom
Az NNI munkatársai találtak olyan okmányokat is, amiket a társaság állított ki tagjainak. Ezek között voltak személyazonosító igazolványok, forgalmi engedélyek, de még diplomáciai mentességet igazoló papírok is.
Zoom
A rendőrök lefoglalták a szervezet tagjainak informatikai eszközeit és elektronikus adatait is a további bizonyítékok beszerzése érdekében.
A három őrizetbe vett férfi letartóztatását az NNI a Zala Vármegyei Főügyészségen kezdeményezi, olvasható a Police.hu-n.
Frissítés: ők az esküt tevő tengerészek a mini Szent Koronával
A 444 kiderítette, hogy a rendőrségi videó elején mutatott részlet a Szövetség a Szent Korona Országáért nevű párt honlapjáról származik. Bejegyzett pártról van szó, amit a választási iroda is lajstromozott, a "történelmi Magyarország helyreállítására és a Szent Korona Alkotmányának helyreállítására" jöttek létre SZASZKO becenéven.
Zoom
A videón a Szigeti Sándor nevű idős váci teszi le a "kormányzói esküt", a végén kedvesen megtapsolják.
2. frissítés: itt a videó a "fegyverkezésről" és az "államalapításról":
3. frissítés: annyira veszélyes a 88 éves szkíta, hogy őt is le kell tartóztatni
A Zala Vármegyei Főügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntette miatt indítványozta egy 53 éves zalai és egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfi letartóztatását. A férfiak olyan szervezett csoport megalakításában vettek rész, amely a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul - írja közleményében az ügyészség.
A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak társaikkal elhatározták Magyarország alkotmányos rendjének megdöntését és a hatalom átvételét. A céljukat 2023. november 5-én, az egyik népszerű internetes videómegosztó portálra feltöltött videóban a nyilvánosság számára kinyilvánították. A felvétel szerint tervüket külföldi fegyveres csoportok bevonásával, illetve a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépéssel kívánják végrehajtani. A hatalom erőszakos átvétele érdekében ekkor bejelentették az ún. „Szkíta Nemzetőrség” megalakulását is.
Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya folytatja, a házkutatások és lefoglalások során beszerzett adatok alapján 8 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük három őrizetbe vett személy letartóztatására tett előterjesztést.
Az előterjesztést megalapozottnak tartva a Zala Vármegyei Főügyészség - a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és az elkövetők személyi körülményeire is figyelemmel - a szökés, elrejtőzés veszélyére, a bizonyítás veszélyeztetésére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványt tett mindhárom férfi letartóztatására.
Az ügyészi indítványról a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája mai napon fog dönteni.
4. frissítés: mindhárom államalapítót letartóztatták, a megválasztott kormányzót bolondok házába vitték
Letartóztatta a bíróság azt a három férfit, akit a rendőrök kedden alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntettének gyanúja miatt fogtak el, a legidősebbet elmegyógyintézetben helyezik el.
A Zala Vármegyei Főügyészség az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint csütörtökön indítványozta az 53 éves murakeresztúri, a 68 éves veszprémi és a 88 éves váci férfi letartóztatását, mert olyan szervezett csoport megalakításában vettek rész, amely a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul. A gyanúsítottak társaikkal elhatározták Magyarország alkotmányos rendjének megdöntését és a hatalom átvételét, a szándékukat tavaly novemberben egy internetes videómegosztó portálra feltöltött videójukban is kinyilvánították.
A felvétel tartalma szerint tervüket külföldi fegyveres csoportok bevonásával, illetve a Magyar Honvédség és a magyar rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépéssel kívánják végrehajtani. A hatalom erőszakos átvétele érdekében ekkor "bejelentették a Szkíta Nemzetőrség megalakulását" is. Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya folytatja, az országszerte tartott házkutatások és lefoglalások során beszerzett adatok alapján kedden nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hárman kerültek őrizetbe.
A rendőrség előterjesztését megalapozottnak tartva a Zala Vármegyei Főügyészség - a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és az elkövetők személyi körülményeire is figyelemmel - a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére, a bizonyítás veszélyeztetésére hivatkozva tett indítványt mindhárom férfi letartóztatására.
A Zalaegerszegi Törvényszék az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön megalapozottnak tartotta az ügyészségi indítványt, és 30 napra elrendelte mindhárom gyanúsított letartóztatását.
Két férfi Zalaegerszegen állt a bíróság elé, mindketten tudomásul vették a döntést, a védőik azonban három napot tartottak fenn. A legidősebb gyanúsítottat külső helyszínről hallgatták meg, az ő esetében a bíró az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő elhelyezéssel rendelte el a letartóztatást, ami ellen - a szabadlábra helyezés érdekében - a gyanúsított és a védője fellebbezett.