Egy hatodikos lány leszúrta az osztálytársát a Szent István Király Általános Iskolában, a Győrhöz közeli Bőnyben, tudta meg a Kisalföld.
A sérült kislányt mentőhelikopter szállította kórházba.
Zoom
Fotók: Csapó Balázs / Kisalföld
Az újság értesülését a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette. „Április 29-én 8 óra 45 perckor érkezett bejelentés, miszerint a bőnyi Szent István Általános Iskolában egy fiatal lány megszúrta tanulótársát, aki súlyosan megsérült. A mentőszolgálat munkatársai a sérült lányt kórházba szállították. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az esetet büntetőeljárás keretében vizsgálja, a helyszíni intézkedés jelenleg is tart” – közölte a rendőrség.
A lap úgy tudja, a gyerekek sokkos állapotban vannak, mindenkit hazaküldtek az iskolából. A gyerekeket csak a családtagjaik vihetik haza, akit nem tudnak elvinni, azok felügyeletet kapnak az iskolában.
Zoom
A Kisalföld helyszíni tudósítója szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki az iskolához. A lap azt írja, a késelés a reggeli szünetben történt, ám a Telex győri tudósítója úgy értesült, óra közben szúrta szívtájékon osztálytársát az egyik kislány. A Telex azt írja, az összetűzés két szomszédos településről, Rétalapról átjáró kislány között tört ki.
Zoom
A szemtanú gyerekeket hallgatják ki szülői felügyelettel. A családok tanácstalanok, nem értik, hogy történhetett ilyen. Sokan a kezükbe temetett arccal kuporognak az iskola mellett. A tanárok segíteni próbálnak a gyermekeknek, érzelmi támogatást nyújtanak nekik - írta a Kisalföld 11 órakor.
Frissítés: Otthonról vitte magával a kést
A friss információk szerint a tragédia a reggeli tanóra végén történt egy otthonról hozott késsel - osztotta meg a megye lappal Bőny polgármestere, Szabó Csaba.
Egy helyi lakos szerint szörnyű, hogy ilyen történhetett egy általános iskolában. Lesokkolta, hogy egy gyermek észrevétlenül vihet be magával kést az óráira.
Egy szemtanú megosztotta a Kisalfölddel: annyit vettem észre, hogy reggel 9 körül ideértek a mentők és a rendőrök. Azt hittem, csak a helyi erők, de aztán láttam, hogy a győriek. Láttam az aggódó szülőket, mindenhol rémült arcokkal találkoztam. Érezhető volt a feszültség és a félelem.
Nem vihették haza a táskákat sem
A szülőket egy Facebook-csoportban tájékoztatta az iskola vezetősége reggel arról, hogy rendkívül esemény történt, jöjjenek a gyermekekért. Azt is elmondták, aki nem tudja hazavinni a gyerekeket, annak felügyeletet biztosítanak. Mindent az iskolában kellett hagyniuk a gyerekeknek. A táskáért sem mehettek be.
Egy aggódó szülő a lapnak elmondta: - A reggeli órákban a település Facebook-csoportjában értesültem a tragédiáról, és azonnal indultam is az iskolához. A fiam a harmadik osztályba jár, nagyon sok osztálytársa sokkos állapotba került. A tornaterembe terelték össze őket. Aggódunk a kislányért, bízunk benne, hogy hamar felépül.
A Kisalföld információi szerint a tankerülettől érkezett az iskolába két pszichológus is, akik szintén részt vesznek a kihallgatásban.
2. frissítés: Győrbe szállították a lányt
Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztályától megtudták, hogy a eset helyszínére mentőautót, gyermek-mentőorvosi kocsit és mentőhelikoptert is riasztottak. Az életveszélyesen sérült kislányt sürgős helyszíni beavatkozások után mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A lap értesülései szerint, hogy a megkéselt kislányt a győri kórházba szállította a mentőhelikopter, ezt kérdésükre a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház megerősítette. Mint ahogy azt rövid közleményükben írják, mellkasi sérülésekkel érkezett a kórházba a kiskorú lány, akinek állapotáról személyiségi és betegjogokra való tekintettel bővebb tájékoztatást nem tudnak adni. Arról is tájékoztatták a Kisalföldet, hogy kollégáik mindent megtesznek a kislány gyors felépülése érdekében. A közlemény ez utóbbi zárómondata arra enged következtetni, hogy már stabil lehet a mellkason szúrt kislány jelenlegi állapota.
Életveszélyes sérülésről tájékoztatott a rendőrség
3. frissítés: Életveszélyes, de stabil a sérült állapota
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatót tartott a bőnyi késeléssel kapcsolatban. A tájékoztatón elmondták: hétfő reggel a bőnyi általános iskolában egy 12 éves kislány, egy másik lány osztálytársát hátba szúrta egy 20 centiméter pengéjű késsel, melyet otthonról hozott és amelyet elrejtett az iskolai padjában.
Az első órát követő kicsengetés után az osztály nagy része elhagyta a tantermet. Ekkor fogta a kést, és az előtte ülő társa hátába mélyesztette. Ezek után a kést ki is rántotta, majd a földre dobta.
A sértett kislány életveszélyes sérüléseket szenvedett el. A helyszínről mentőhelikopter szállította a győri kórházba. Már megműtötték, jelenleg az állapota életveszélyes, de stabil és az intenzív osztályon ápolják.
4. frissítés: Halállista is volt
Nagy Ágnes rendőr ezredes hozzátette, az elkövető kislány egy jó tanuló, csendes gyermek, a motivációját a büntetőeljárás keretében vizsgálják. Jelenleg is tart a bűnügyi szemle, a kutatás és a kihallgatások is. Az elkövetőt gyanúsítottként vonják felelősségre, kora ellenére is, törvényes képviselői jelenlétével.
A megszúrt kislány édesanyja is megszólalt: az iskolából, diákoktól származó információi szerint a hatodikos lány készült a támadásra, és több diák neve is szerepelt a "halállistáján".
Maruzsa szerint túl van az életveszélyen
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára egy más témában tartott szolnoki sajtótájékoztatón azt mondta, a megszúrt lány állapotát stabilizálták az orvosok, túl van az életveszélyen.
Az államtitkár arról is szólt: senki nem tud arról, hogy a történteknek előzményük lett volna.
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűntetőeljárásban vizsgálja az esetet.
5. frissítés: Amikor a Lakatost késelik
Félelem és reszketés lett úrrá hétfőn délelőtt a bőnyi Szent István Általános Iskolában, ahol egy hatodikos kislány megkéselte az osztálytársát. A döbbenetes esemény után a szerencsétlenül járt, súlyos sérülést szenvedett Mirellát mentőhelikopterrel vitték a győri Petz Aladár kórházba - írja a Blikk.
Zoom
Mirella az anyja által mutatott képen
A bulvárlap úgy tudja, az összetűzés egy helybéli és egy szomszédos településen élő 12 éves diák között alakult. Információik szerint a késelő – akit a társai gyakran zrikáltak – készült a tettére, még egy halállistát is írt, amin többeknek a neve is szerepelt. Az iskola vezetése az incidens után arra kérte a szülőket, vigyék haza gyermekeiket, akik közül többen érthető módon sokkos állapotba kerültek. Akiket éppen nem tudtak elvinni, felügyeletet kaptak az intézményben. Még a délutáni órákban is helyszíneltek a rendőrök.
A Blikknek a győri kórházban sikerült beszélnie a megkéselt gyermek megtört édesanyjával. (Lakatos Marianna Fb-oldalát olvasónk osztotta meg velünk - a szerk.)
– Olyan erős volt a szúrás, hogy eltörte a lányom bordáját, a kés hegye pedig elérte a tüdejét. A műtét során a tüdejéből le kellett szívni a vért, sajnos sok vért vesztett – kezdte az intézményben Marianna. A lányát az operáció után az intenzív osztályon egy ideig altatásban tartották, ám kora délután már magához is tért. Mindenre pontosan emlékszik, tudja, mi történt vele.
Zoom
Mirella a családjával (kép: Lakatos Marianna Fb-oldala)
– Ébredés után zokogott és azt mondta, nem érti, hogyan történhetett ilyesmi. Azt akarja, vegyem ki abból az iskolából, fél oda visszamenni. Elmondása szerint az órán még beszélgettek, aztán hirtelen a háta irányából erős fájdalmat érzett. Azonnal odakapott, majd szólt a barátnőjének, hogy szaladjon, mert ő nem tud. Az elkövető csak kinevette, és azt mondta neki, „így jártál”. Ezután elhomályosodott előtte minden, és összeesett – mesélte az anya, aki teljesen értetlenül áll az események előtt. Habár nagyon megijedt, a Blikknek már megkönnyebbülve mutatta mosolygós gyermeke fotóját a telefonon, és ahhoz is hozzájárult, hogy közöljék a cikkben.
A családfő Ausztriában dolgozik, ahonnan a késelés hírére egyből hazaindult. A legkisebb gyermekük 5 éves, de Mirellának van egy harmadikos öccse és egy 21 esztendős bátyja is. Marianna szintén abba az iskolába járó fiától értesült először B. Katalin halállistájáról, aminek a létezését azóta többen is megerősítettek neki.
Zoom
Családi problémák, folyamatos gúnyolás
A településen a Blikknek sikerült beszélnie több személlyel is a késelő diák környezetéből, akik egybehangzóan azt mondták, a kislányt a testsúlya miatt folyamatosan csúfolták, vélhetően emiatt juthatott erre az elhatározásra. Mirella anyukája eleinte azt hitte, maximum csak valami irodaszerrel szúrhatták meg a lányát, rémálmában nem gondolta, hogy ilyen súlyos a helyzet. Katalint egyébként nem hibáztatja, szerinte csakis a szülei tehetnek a botrányos viselkedéséről. Mirella egyébként kiskorában súlyos koponyaműtéten esett át, amikor ugrálás közben a fejébe állt egy hajtű. Ahogy akkor is, minden jel szerint ezúttal is szerencsésen felépül majd.
Zoom
B. Katalin egy fegyverrel pózolt a közösségi oldalára feltöltött fényképen
Meglehetősen furcsa „figurának” tartják az iskolatársai a késelőt, aki a mostanában vérfarkasokat utánzott és furcsa üzeneteket is írt, amiket aztán kitörölt. A Facebookon használt képe - amelyen egy pisztolyt tart a kezében - sokat árulkodik a személyiségéről. A délelőtt folyamán megjelent az iskolánál az anyja, aki a Telexnek elmondta: a lánya apjával régóta megromlott a kapcsolata, fel is jelentette a rendőrségen, ahol eljárás indult. Külön is költöztek, de hétvégén ismét megfenyegette őt, ezért múlt szombaton rendőrt hívott. Az asszony szerint ez is szerepet játszhatott a kislány viselkedésében, aki korábban mosolygós volt, ám mára ez megváltozott.
A származása miatt is csúfolták
A Borsnak egy másik diáklány és az édesanyja mondott el további részleteket.
A közös csoportba kiírták, hogy aki tud, azonnal menjen az iskolába a gyerekéért – kezdte a lapnak a neve elhallgatását kérő édesanya. - Én nem is értem el telefonon a lányomat, ami miatt nagyon ideges lettem, nem tudtam, hogy mi történhetett. Ezután láttam meg a híreket… Amikor sikerült hazahozni a lányt, ő mondta el, hogy mi történt az iskolában. Majd ő elmeséli – adta át a telefont az asszony a lányának.
- Megtartották mindenkinek az első órát, az véget ért és kicsengettek – kezdte a diáklány. - A tanárok elhagyták a termeket és mindenki kiment szünetre. Ekkor történt a késelés. A hatodikosok termében B. Kata elővett a táskájából egy konyhakést és beleszúrta Mirellába. Hátba szúrta őt... Az osztályteremben mindenki látta ezt, aki bent maradt. Az egyik gyerek elrohant, és riasztotta az osztályfőnököt. Katát rengetegen piszkálták és csúfolták, leginkább a származása miatt és a testsúlya végett. Gyakori volt a veszekedés korábban, és bosszút akart állni, Mirellán kezdte.
A diák elmesélése szerint az egész felsőtagozatot a tornacsarnokba terelték.
- Először csak annyit mondtak a tanárok, hogy mindenkinek a tornacsarnokba kell mennie és azt nem hagyhatjuk el. Azt mondták, hogy rendkívüli eset történt. Aztán végül az igazgatónő jött be hozzánk és elmondta, hogy késelés történt és értünk jöhetnek a szülők. Azt mondták, hogy Mirella életveszélyben van. Mi mindannyian végignéztük a sportcsarnokból, hogy elviszi őt a mentőhelikopter. Amikor eljöttünk, akkor senki sem hozhatta ki a táskáját, minden holminkat bent kellett hagynunk, szerintem átnézik azokat is. Azt is mondták, hogy a rendőrség kihallgatta Katát, a mentősök pedig küzdenek Mirella életéért - zárta beszámolóját a kislány.
Mirella két unokatestvére is szerepelt a halállistán
(24 - Kisalföld - MTI - Blikk -  Bors nyomán)