Meglőtték Robert Fico miniszterelnököt a kormány nyitrabányai kihelyezett ülése után, a politikust kórházba szállították – írja a Napunk.sk. A lövések a helyi kultúrház előtt dördültek el, amikor a politikus az emberek közé ment.
Zoom
Biztonságiak szállítják Robert Fico szlovák miniszterelnököt egy autóban a lövöldözés után
A Denník N riportere a helyszínen tartózkodott, az incidenst nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni, majd látta, ahogy a miniszterelnököt a mentőautóba tették.
Zoom
Fotók: Radovan Stoklasa / Reuters
Sajtóinformációk szerint Robert Ficót a mellkasán és a gyomrán érték a lövések. Úgy tűnt, hogy a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült három-négy lövés. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik.
„Robo, gyere ide!” – szemtanúk szerint a támadás előtt ezt kiabálta a merénylő, aki ezután elővette a fegyverét, és három vagy öt lövést adott le, ezek közül több eltalálta a miniszterelnököt.
Így vitték az autóhoz:
A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték, a környéket a rendőrség kiürítette. Az X-en közzétettek egy videót, amelyen a támadó elfogása látható:
Életveszélyes állapotban van
15.55-kor megjelent egy poszt Robert Fico Facebook-oldalán, amelyben arról írnak, hogy a miniszterelnököt több lövés érte, életveszélyes állapotban van, az akut beavatkozás szükségessége miatt nem Pozsonyba, hanem a besztercebányai kórházba szállították.
"A következő órák sorsdöntők lesznek" - írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.
Zoom
Fico nem sokkal a merényletkísérlet előtt
Zoom
És azt követően
Zoom
Fotók: TASR / AP
Ahogy az lenni szokott, a támadást mindenki elítéli, és mindenki megdöbbent: uniós vezetők, NATO-főtitkár, Orbán, Szijjártó, Putyin stb.
Tollal és pisztollyal "harcolt" a költő
A Markíza nevű szlovák kereskedelmi tv csatorna információi szerint a Robert Fico miniszterelnök ellen elkövetett nyitrabányai merénylet elkövetője egy 71 éves férfi.
Zoom
Fotók: Mandiner
Az illetőt Juraj C.-ként nevezték meg, és információik szerint egy lévai íróról van szó. A Markízának ezt két forrás is megerősítette – számolt be az Új Szó.
A férfit a lövések leadása után azonnal ártalmatlanították.
Zoom
A felvidéki lap leírja, hogy az aktuality.sk információi szerint a merénylő egy olyan fegyverrel lőtte meg a miniszterelnököt, amely valószínűleg legálisan volt a birtokában.
Az aktuality.sk továbbá hozzátette, hogy a gyanúsítottnak több verseskötete is megjelent, korábban, 2016-ban pedig egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban.
Elvették a telefont az orvosoktól
A Napunk arról számolt be, hogy Juraj Blanár külügyminiszter szerint a támadó közvetlen közelről több lövéssel találta el a miniszterelnököt, akit nagyon súlyos állapotban szállították a besztercebányai kórházba.
Az Új Szó közölte, hogy a Robert Fico egészségi állapotára vonatkozó információk embargó alatt állnak. A Markíza TV arról számolt be, hogy a besztercebányai sürgősségi osztály orvosaitól elvették a mobiltelefonjukat. A Denník N információi szerint Robert Fico továbbra is a műtőben van.
Megerősítik a szlovák parlament és a képviselők védelmét
A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett lőfegyveres merényletre reagálva megerősítik a pozsonyi parlament és képviselőinek védelmét - jelentette a törvényhozás kommunikációs irodájára hivatkozva a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.
Az intézkedés visszavonásáig beszüntetik a pozsonyi törvényhozás épületének látogathatóságát, a parlament munkáját pedig május 21-ig berekesztik - közölte a szlovák törvényhozás kommunikációs irodája szerdán.
Ezzel egyidejűleg megerősítjük a törvényhozás épületének őrizetét, valamint lépéseket teszünk a képviselők személyes biztonságának védelmére, mivel a miniszterelnökkel szembeni merényletet követően többen félelmeiknek adtak hangot - közölte Peter Ziga, a parlament alelnöke, akit Peter Pellegrini korábbi házelnök államfővé választását követően átmenetileg a törvényhozás vezetésével bíztak meg.
Videón a lövések:
Baloldali költő lőtte meg Ficót
Legálisan tartott pisztolyával lőtte meg Robert Fico szlovák miniszterelnököt az a 71 éves férfi, akit rögtön a lövések után elfogtak a rendőrök Nyitrabányán. Felvidéki sajtóértesülések szerint Juraj C. (azaz Cintula) odakiáltott Ficónak, hogy jöjjön közelebb, majd amikor a politikus így tett, előkapta pisztolyát, és több lövést is leadott közvetlen közelről. Szakértők szerint nagyot hibáztak a politikus testőrei.
Lapinformációk szerint C. legálisan tartott pisztolyát használta, korábban egy biztonsági szolgálatnál dolgozott, de más dolgok is kiderültek már róla.
Zoom
Fotó: Radovan Stoklasa Refile / Reuters
A férfiról egyelőre annyit tudni, hogy 71 éves, lévai illetőségű, és a helyi irodalmi életben ismert. Több verseskötete is megjelent már korábban.  Egy 2019-es lévai online cikkben Juraj C.-t baloldali íróként mutatták be, egy helyi íróklubot is vezetett.
A szlovák hatóságok már ellenőrzik az elkövető nemzetközi kapcsolatrendszerét. Juraj C. 1953-ban született, a szlovák hatóságok információi szerint az elmúlt időszakban "negatívan viszonyult a roma kisebbséghez", és szimpatizált a szlovák félkatonai szervezetekkel.
Az aktuality.sk továbbá hozzátette, hogy a gyanúsítottnak több verseskötete is megjelent, korábban, 2016-ban pedig egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott. Akkoriban ő maga is támadás áldozata lett egy bevásárlóközpontban, ezzel híradásokba is bekerült.
Megszólaltatták a férfi fiát is, aki nem tudott magyarázatot adni édesapja tettére. Amikor arról kérdezték, gyűlölte-e Robert Ficót, mindössze úgy reagált: „nem rá szavazott”.
"Nem értett egyet a kormány politikájával"
A rendőrség által őrizetbe vett férfi rövid, néhány mondatos nyilatkozatot adott a TA3 szlovák hírtelevíziónak, amely hírműsorában közölte ennek részletét. A megbilincselt idős férfi a felvételen azt mondta: nem értett egyet a kormány politikájával. A riporter további kérdésére a férfi a szlovák közmédiában zajló események okait tudakolta.
Súlyos az állapota, több szervet ért a lövés
A Denník N értesülései szerint Fico még magánál volt és kommunikált, amikor 16 óra előtt a besztercebányai kórházba szállították. A hírzárlat miatt ugyanakkor nem tudjuk, hogy jelenleg milyen állapotban van a miniszterelnök. A lap még korábban megjegyezte, hogy mielőtt Ficót a műtőbe tolták, jobbkeze, Robert Kalinak a sürgősségin meglátogatta. Ezenkívül a lap megjegyzi, hogy az orvosok a hasi sérülései miatt aggódnak.
Több kormánytag is a kórházban van, ahol Ficót még jelenleg is műtik – számol be róla a Denník N. Robert Kalinak mellett Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter és Matus Sutaj Estok belügyminiszter is a helyszínen van, még jelenleg nem tudni, hogy a 19:30-ra meghirdetett, ám tolódó sajtótájékoztatón melyikük fog beszélni.
Súlyos Robert Fico állapota – nyilatkozta a Markiza televíziónak Erik Tomas, hlasos ideiglenes munkaügyi miniszter. Tomas szerint Ficót még mindig operálják, ami azért tart olyan sokáig, mert a lövés több szervet is ért.
Továbbra is életveszélyes állapotban van
Már három órája tart a műtétje, és továbbra is kritikus állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen merényletet követtek el Nyitrabányán - jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerdán este.
Zoom
Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
Robert Kalinák elmondta: a miniszterelnöknek több lőtt sebe van, állapota nagyon komoly, életveszélyes, és jelenleg is zajlik az állapota stabilizálását célzó műtét. "Ez, ami ma történt, egy olyan sebet okozott, amelynek begyógyítása soká fog tartani, és arra évekig emlékezni fogunk" - jelentette ki Robert Kalinák.
Sutaj Estok belügyminiszter Szlovákia fennállása legsötétebb pillanatának és a demokrácia legszomorúbb napjának nevezte a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet napját. A miniszter kijelentette, hogy a vizsgálat során már bebizonyosodott: egy közvetlenül az államfőválasztás után elkövetett, politikai motivációjú merénylet történt. Elmondta, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek majd be, és ő személyesen a kormány biztonsági tanácsának összehívását is kezdeményezte.
A belügyminiszter ezzel együtt határozottan a kedélyek megnyugvására szólított fel. Mint fogalmazott: "azoknak is meg kell nyugodniuk, akik esetleg befejezettnek szeretnék látni ezt a szörnyű tettet, és azoknak is, akik esetleg bosszún gondolkoznának."
Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására.
Véget ért a műtét
A műtét véget ért, Robert Fico miniszterelnök mélyaltatásban van, és így is marad az elkövetkezendő órákban. A TA3 televízió szerint a műtét 3 óra 40 percig tartott, és a miniszterelnök sok vért vesztett, az orvosok pedig minden tőlük telhetőt megtettek – a televízió szerint innentől kezdve minden Fico szervezetén múlik, hogy sikerül-e megküzdenie a sérüléseivel.
Közben új információk derültek ki az elkövetőről. Mint azt a VSquare, leginkább V4-ekre specializálódott oknyomozó portál írja, az elkövető korábban kapcsolatban állt egy olyan szlovák paramilitáris szervezettel, ami leginkább orosz ideológiák szerint volt vezérelt.
Eszméleténél van, sikeres volt a műtét
Médiaértesülések szerint a miniszterelnök eszméleténél van. A sajtóban idézték Tomas Taraba miniszterelnök-helyettest, aki a BBC brit közszolgálati műsorközlőnek úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a műtét sikeres volt.
Stabilizálták Fico állapotát
Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után - jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön.
A Nyitrabányán szerdán elkövetett merénylet után több lőtt sebbel életveszélyes állapotban kórházba szállított kormányfőn öt órán át tartó életmentő műtétet hajtottak végre, az állapota stabil, de nagyon súlyos - jelentette be Robert Kalinák.
A kórház igazgatóhelyettese szerint a miniszterelnököt két orvosi csapat műtötte, és továbbra is az intenzív osztályon fekszik.
Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb kezelésre szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására.
(Index - MTI - Mandiner nyomán)